Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Garavice ne smiju nestati iz kolektivnog sjećanja srpskog naroda i ukazao na sraman odnos lokalnih i kantonalnih vlasti prema tom mjestu u Bihaću, što pokazuje zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje koje podsjeća na 12.000 Srba pobijenih u NDH prije 82 godine.

Dodik je rekao da je u Bihaću sproveden plan da se Srbi pobiju i rasele, a sada je namjera da srpski narod zaboravi na to stradanje.

– Vidimo sraman odnos lokalnih i kantonalnih vlasti prema ovom mjestu, samo do prije nekoliko godina ovo je bila deponija i smetlište. Da mi ovdje ne dolazimo ne bi bilo ni pokošeno. To govori o njima, a ne o nama – rekao je Dodik, nakon obilježavanja 82 godine od stradanja 12.000 Srba u Garavicama kod Bihaća u Drugom svjetskom ratu.

Naglasio je da su u bivšoj državi željeli sakriti stradanje Srba, te su na spomeniku pisali da je riječ o žrtvama fašizma, iako je isključivo riječ o srpskim žrtvama.

– Muškarci, žene i djeca su svedeni u kolonama da se zatre srpsko ime. Garavice ne smiju da nestanu iz kolektivnog sjećanja srpskog naroda. Postoji ideja da se snima film. To je najbolji čuvar priče o stradanju Srba na ovom prostoru – naveo je Dodik.

On je rekao da je stravično stradanje i drugih naroda, kao što je u Srebrenici, gdje se, kako je naveo, dogodio masovni zločin.

– Postoji jedna paralela. Od toga se želi napraviti mit, a ovdje gdje je stradalo tri puta više ljudi to se pokušava staviti u zaborav. To nije pravedno. To se desilo u istom vijeku. Ne možete odvajati stradanja iz jednog kompletnog haosa prošlog vijeka – naglasio je Dodik.

Istakao je da će pokušati Garavice postaviti na najveći nivo kolektivnog sjećanja na stradanje i genocid koji je počinjen nad Srbima.

– Kako ovdje nije genocid, ni u Јasenovcu, a na drugim mjestima gdje vi mislite da jeste onda je bio. Ponosan sam na ove ljude koji ovdje dolaze. Iz godine u godinu dolazimo i pokazujemo da nismo spremni da odustanemo. Bićemo ovdje i naredne godine – poručio je Dodik.

Garavicama kod spomenika ubijenim Srbima danas je služen parastos i položeni vijenci.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Autor: RTRS