U Garavicama kod Bihaća obilježena je 82. godišnjica stradanja Srba i Јevreja, koje su na ovom mjestu na zvjerski način ubile ustaše u ljeto 1941. godine. Služen je parastos, a poštovaoci stradalih i zvaničnici Republike Srpske, položili su vijence na spomen-obilježje stradalim. Poručeno je da je čuvanje uspomene na nedužno stradale naša dužnost i obaveza. Obilježavanje stradanja u Garavicama, obilježile su i otvorene provokacije pojedinaca iz Federacije i pokušaji omalovažavanje žrtava.

Potomci stradalih i zvaničnici Srpske dostojanstveno su odali počast stradalim u Garavicama kod Bihaća. Na ovom mjestu krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, ustaše pod vodstvom župana Ljubomira Kvaternika, izvršile su masovni pokolj Srba i Јevreja.

– Došao sam iz pijeteta, iz ljubavi prema svom pamćenju, i prema onome što su moje dječije oči gledale, oči stare samo osam godina – kaže Vasilije Karan.

Među žrtvama bio je veliki broj žena i djece. Nakon Јasenovca, Garavice su najveće srpsko stratište za vrijeme NDH.

– Ovi spomenici su mjesta, kako su živi svjedoci govorili, gdje su stajali mitraljezi da dokusure one koji se izvuku iz kanala – rekao je predsjednik Odbora “Garavice 1941” Nebojša Kuštrinović.

Komunističke vlasti krile su pravu istinu o ovom mjestu na kojem su stradali Srbi, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Naglasio je da je najveća osveta sjećanje i postojanje Srpske.

– Kako ovdje nije genocid, ni u Јasenovcu, a na drugim mjestima gdje vi mislite da jeste onda je bio. Ponosan sam na ove ljude koji ovdje dolaze. Iz godine u godinu dolazimo i pokazujemo da nismo spremni da odustanemo. Bićemo ovdje i naredne godine – poručio je Dodik.

I ove godine pojedincima je zasmetalo prisustvo Srba na Garavicama. Uživo putem društvenih mreža Fikret Bosnić prenosio je pomen. U komentarima, više osoba predsjedniku Srpske uputilo je otvorene prijetnje ubistvom.

Bosnić koji je i prethodnih godina provocirao Srbe na Garavicama, nije se osvrtao ni na upozorenje iz protokola da se udalji na lokaciju na kojoj su bile novinarske ekipe.

Predsjednik Srpske ukazao je da mnogima smeta što Srbi na Garavicama odaju počast svojim stradalim.

– Skrnave nam spomenik, ali to dokazuje da eto ne mogu da sakriju, a da im to smeta. Kao što smeta ovdje jednom među nama što snima direktno pušta na svoj portal da bi tamo orgijali i pljuvali po tih 14 hiljada, 15 ubijenih, i nije ga sram da to radi – kaže Dodik.

Predsjednik Nardne skupštine Nenad Stevandić poručio je da niko ne treba da misli da će moći da radi nešto u Republici Srpskoj što bi nama zabranio u Garavicama i na drugom mjestu.

– Mi ćemo ovo mjesto da obnavljamo i ovo mora biti mjesto na kojem će naše buduće generacije učiti o tome da se ne može poniziti i zaboraviti 17.000 ljudi zvjerski pobijenih, koji nikoga nisu napali – istakao je Stevandić.

U Garavicama nije bilo predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama.

Spomen-kompleks u Garavicama kod Bihaća i dalje je neuređen. Nemar kantonalnih i gradskih vlasti grada Bihaća svjedoče i grafiti napisani na spomenicima. Republika Srpska pronaći će način da sanira i uredi ovo spomen-obilježje.

Autor: RTRS