U Garavicama kod Bihaća danas će biti obilježene 82 godine od ustaškog pokolja nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.

Samo dan uoči današnje komemoracije, spomen-kompleks na Garavicama nalazio se u očajnom stanju, zapušten, obrastao u korov i zatrpan gomilama smeća, što potvrđuju fotografije koje se nalaze u posjedu Srpskainfo.

Zahvaljujući angažmanu nadležnih iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, spomen-područje na Garavicama u posljednji čas je počišćeno prije početka komemoracije.

O nemarnom odnosu komunističkih vlasti bivše Jugoslavije prema stravičnom zločinu koji je počinjen na Garavicama, kao i lokalnih bošnjačkih vlasti u Bihaću, potvrđuje da za o tom stratištu do prije nekoliko godina, osim rodbine i potomaka ubijenih nije bila upoznata šira javnost, a Garavice su nakon posljednjeg građanskog rata u BiH doslovno bile pretvorene u smetljište.

U slučaju Garavica zanimljivo je i to da su Srbi iz bihaćke regije, odmah poslije završetka Drugog svjetskog rata, samoinicijativno podigli spomenik na kojem je pisalo da su na tom mjestu “ustaški zlikovci ubili 12.000 nevinih Srba”.

Međutim, 1981. godine tadašnje vlasti u Bihaću došle su na ideju da se na Garavicama izgradi “reprezentativniji” spomen-kompleks. Umjesto činjenica o nacionalnosti žrtava i počiniocima zločina, na novom spomeniku napisano je da je na Garavicama „ubijeno 12.000 rodoljuba“.

Stari spomenik, koji se godinama nalazio na deponiji u centru Bihaća, tek nedavno je ponovo vraćen na Garavice, iako je pretrpio teška oštećenja.

Izvor: Srpskainfo