„Mi smo jedan od najbolјih gradskih i opštinskih odbora SNSD-a u Republici Srpskoj. Naši izborni rezultati pokazuju da svake godine bilјežimo rast naše organizacije i da građani vjeruju našoj politici. Mi smo složna ekipa u kojoj nema razmirica. Sve dileme rješavamo na organima Stranke“, kaže za “Kozarski vjesnik” predsjednik GrO SNSD-a Prijedor Dragoslav Kabić.

Ove godine obilјežavate 25 godina rada GrO SNSD-a. Jeste li zadovolјni rezultatima Odbora na čijem ste čelu od marta prošle godine ?

– Ove godine obilјežavamo 25 godina rada GrO SNSD-a, mada možemo slobodno reći da je to i 26 godina, jer je Inicijativni odbor za osnivanje Stranke ovdje napravlјen u jesen 1997. godine. Već 1998. formirani su organi SNSD-a, izabran je predsjednik GrO SNSD-a, predsjednici Aktiva mladih i Aktiva žena. Kao opoziciona partija, mi smo tada krenuli sa radom i borili se na političkoj sceni. Vidite da smo na zadnjim opštim izborima pobijedili na svim nivoima vlasti, za NS RS, predsjednika RS, Parlament BiH, srpskog člana Predsjedništva BiH i da smo za Narodnu skupštinu povećali broj glasova za oko 3.000. Tu politiku nastavlјamo. Vlast koja upravlјa gradom, nastavlјa kontinuirano da radi na projektima. Podržavamo sve manifestacije koje su važne za grad. Osim projekata koji se trenutno rade, mi smo na putu da i za slјedeću godinu obezbijedimo dodatna sredstva za izgradnju prvenstveno komunalne infrastrukture, ali i ustanova i objekata koji su neophodini za funkcionisanje jednog grada.

Koliko sada ima članova GrO SNSD Prijedor?

– Prema našoj evidenciji, imamo oko 6.000 aktivnih članova. Imamo i veliki broj pasivnih članova, koji su uz nas u izbornim kampanjama i prate naš rad. To su lјudi koji nisu članovi Stranke, ali podržavaju rad SNSD-a, jer prepoznaju naš rad.

Kakvi su planovi za dalјi rad?

– Svakodnevno komuniciramo s našim ministarstvima i sa Savjetom ministara BiH, kako bi za projekte dobili određena sredstva. Mi pratimo sve javne pozive za dodjelu sredstava i kandidujemo naše projekte i uspijevamo da dobijemo određeni iznos novca. Imamo spremnih nekoliko projekata koje ćemo kandidovati u narednom periodu, za koje smo tražili i podršku republičke vlasti. Mislimo da će to biti obezbijeđeno u narednoj godini. Uz naša lokalna sredstva iz budžeta, nastavićemo sa aktivnostima koje trebaju podići ovaj grad za stepenicu više.

 Da li ste, kao predsjednik GrO, zadovolјni radom odbornika u Skupštini grada Prijedora?

– Imamo 11 odbornika i najveći odbornički klub u Skupštini grada Prijedora. Zadovolјan sam aktivnostima naših odbornika, a naravno da uvijek može bolјe. Naši odbornici su prisutni na terenu gdje od građana, koji su ih birali, prikuplјaju informacije o tome šta je potrebno da se rješava i onda to kandiduju na sjednicama Skupštine grada. U našu stranku prešla su i dva odbornika iz DNS-a koji rade u okviru našeg odborničkog kluba.

Kakva je saradnja sa ostalim političkim partijama u gradu Prijedoru? Postoji li opozicija?

– Ne možemo reći da ne postoji opozicija. Ima opozicije u gradu Prijedoru. Ona je konstruktivna i zahvalјujem im na svim konstruktivnim prijedlozima koje iznose kroz rad Skupštine grada i kroz rad u lokalnoj zajednici. Bitno je da nema tu neargumentovanih priča. Konkretno ukažu na probleme i imamo dobru saradnju sa opozicionim partijama. Bitno je da i oni konstruktivnim stavom doprinesu razvoju naše lokalne zajednice. Sa koalicionim partnerima je odlična saradnja. Održavamo sastanke, pripremamo se za sjednice Skupštine i oni učestvuju u radu i odlukama u vezi sa izgradnjom komunalne infrastrukture i svih objekata.

Naredna godina je izborna. Kakva su očekivanja od slјedećih lokalnih izbora?

– Mi smo stalno u pripremama za izbore. Radimo i u neizbornoj godini, a ne samo u godini kada su izbori. Na slјedećim izborima SNSD će imati svog kandidata za gradonačelnika. Očekujemo njegovu pobjedu i da nastavimo posao koji smo počeli prije tri godine, kada je i SNSD dobio svog gradonačelnika na čelu grada.

Kako komentarišete optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika?

– Poznato je da je to kontinuirani napad, prije svega na predsjednika Dodika i našu političku partiju od međunarodne zajednice. Mi želimo samo ono što nam pripada Dejtonskim mirovnim sporazumom i želimo sami da odlučujemo o svojoj sudbini. To je proces koji traje 20-tak godina. Navikli smo na pritiske i jedan pritisak manje ili više, nama ništa ne znači. Čvrsto stojimo uz predsjednika Partije, kao što je i GrO SNSD-a Prijedor uz politike SNSD-a, i tako će biti i u narednom periodu.

Izvor: kozarski