Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ponovo na drzak i bezobrazan način pokušao da falsifikuje istoriju i negira nacionalni identitet Srba i Hrvata tvrdeći da se u srednjem vijeku na području BiH “niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Pozivajući na muslimanskoj televiziji “Al Arabija” islamske zemlje da pojačaju svoje prisustvo u BiH, Bakir je ponovo pokazao da od oca Alije nije naslijedio samo SDA, već i političku doktrinu iz Islamske deklaracije, po kojoj BiH treba da postane dominantno muslimanska država utemeljena na šerijatskom pravu – ističe Dodik na društvenim mrežama.

Kako on dodaje, ovakvim stavovima jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija.

– Ovakvim stavovima jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija koja je opredijeljena protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda. Njihova deklarativna podrška evropskom putu BiH u suštini je prevara i predstavlja kupovinu vremena da bi u jednom trenutku muslimani postali dominantni u brojčanom i političkom smislu – dodaje Dodik.

Dodik ističe, da je ovakva politika SDA srpskom narodu odavno jasna.

– Srpskom narodu je ova politika SDA odavno jasna, a Bakirovi stavovi nas dodatno motivišu da se odlučnije i snažnije okupljamo oko Republike Srpske i njenih institucija jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet i način života kao slobodni ljudi – ističe Dodik.

Autor: RTRS