Stranica “Severe Waether” objavila je meteorološka predviđanja za zimu 2023/2024.

Kako otkrivaju, El Ninjo će imati velik uticaj na vrijeme, a donose i prve prognoze padavina ove zime.

Hladna faza naziva se La Ninja, a topla faza El Ninjo. Trenutno smo u fazi jačanja El Ninja koji će biti na vrhuncu tokom zimske sezone, a slabljenje El Ninja očekuje se tokom proljetne sezone.

Šta to tačno znači za zimske uslove i snježne padavine? Premda El Ninjo puno više uticaja ima na Sjevernu Ameriku, njegovi uticaji barem indirektno dolaze i do Evrope.

Snijeg u Evropi

Za Evropu se prognoziraju slabe snježne padavine. Veći dio kontinenta, prema sadašnjim slikama, trebao bi imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim na području Alpa i u dijelovima Skandinavije.

Prognoza za novembar pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega širom Evrope. Jači uticaj fronte može se očekivati u Alpama i na sjevernom Balkanu, ali i na višim nadmorskim visinama sjeverne Evrope.

Prognoza snjega za decembar pokazuje znatno povećanje padavina u dijelovima srednje Evrope i nakratko u južnoj Engleskoj.

Slika za januar je posve drugačija. Očekuje se puno više padavina, i to u većem dijelu kontinentalne Evrope, a gledano detaljnije više se očekuju na istoku kontinenta, a manje na zapadu, prenosi N1.

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima.

Izvor: Srpskainfo