Pojedini federalni mediji objavili su dio stenograma sa sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i specijalnog izaslanika Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina, održanog 7. septembra u Banjaluci. Objavljeni isječak za cilj je očigledno imao diskreditovanje predsjednika Dodika, jer su izostavljeni dijelovi o ključnim temama sastanka – Kristijanu Šmitu i povlačenju njemačkih sredstava iz finansiranja projekata u Srpskoj.

Kabinet predsjednika Srpske danas je objavio cjelokupan stenogram iz koga se jasno vidi o čemu su razgovarali Dodik i Saracin.

Dosljedne stavove Srpske o Kristijanu Šmitu, predsjednik Republike prenio je i njemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan tokom sastanka u Palati Republike, prošle sedmice. U više navrata Dodik je ponovio zašto Šmit nema legitimitet u BiH, zahtijevajući od Saracina da njemačkog državljanina vrati u maticu.

Dodik: Povucite Šmita iz BiH. On nije imenovan u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti. Niti u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Mislimo da Vi stojite iza toga.

Saracin: Odlučno i sigurno stojimo iza visokog predstavnika, on u svom mandatu ima slobodu djelovanja i mi ga podržavamo. Ne razumijem šta je vaša strateška namjera iza toga.

Dodik: Šta je strateška pozadina – ništa! Kažem čovjek nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 kako je predviđeno, vi to ignorišete. Stojite iza čovjeka koji je ušao neovlašteno u ovu zemlju, da bi donosio zakone i da bi je uređivao svojim mjerama.

Upravo zbog politike zasnovane na poštovanju Ustava, a koja nije podanička, Njemačka je “kaznila” Srpsku i povukla sredstva za finansiranje četiri projekta. Potvrdio je to Saracin.

Dodik: To nije korektno. To je pogrešna odluka, kao i mnogi zaključci o nama ovdje. Vaš cilj je bio da nam nanesete političku štetu.”

Saracin: Njemačka je zainteresovana da učestvuje u projektima u Republici Srpskoj, međutim smatramo da je politika koja se konstantno vodi opasna za integritet države, zbog toga ne želimo da vodimo projekte ovdje.”

Dodik: Vi ste nama sada potvrdili da je vaša odluka o obustavljanju kredita isključivo političke prirode. Јa bih Vas zamolio da odmah raskinemo ove ugovore i da mi možemo ići dalje oko ovoga.”

Dodik je negirao tvrdnje o secesionističkim namjerama Srpske, ali i upozorio da je eventualno Šmitovo intervenisanje u imovinu jedina mogućnost da to postane istina.

– Ukoliko Šmit potegne svoje nepravo i nametne “Zakon o imovini”, računajte naveče da smo donijeli odluku o samostalnosti. Ako on ne uradi ništa nećemo ni mi, ako on uradi, nemojte reći da Vam nisam rekao – rekao je Dodik, objavljeno je u stenogramu.

Sve ovo prećutali su federalni mediji. Јavnosti su predočili samo dio u kojem su Dodik i Saracin, u šaljivom tonu, govorili o rublji kao potencijalnoj valuti eventualno samostalne Republike Srpske. Iz konteksta su izvukli i dio sa samog kraja razgovora.

Dodik: I ovo za Šmita sam ozbiljno mislio, a vjerujem i Vi. Hvala Vam. Nadam se da Vam se svidjela moja rakija pa ću Vam i ovaj put pokloniti.

Saracin: Vaša rakija je zaista puno bolja nego Vaša politika.

Dodik: Kada biste dovoljno popili te rakije onda biste shvatili da sam u pravu. Možete početi odmah.

Nakon što je Kabinet predsjednika u cijelosti objavio transkript razgovora, suštinu sastanka sa njemačkim izaslanikom još jednom je prokomentarisao predsjednik Srpske, porukom da njemački novac ne može kupiti slobodu Srpske.

– Šta vi to mislite, da ćete vašim kreditima kupiti našu slobodu i ukinuti Republiku Srpsku. E nećete. Šta mislite da ja treba da prihvatam vaš novac i da prihvatim Šmita? Eto neću – rekao je Dodik u Banjaluci.

A projekti će biti realizovani, jer Srpska, naglašava Dodik, ima prijatelje širom svijeta.

– Oni pokušavaju da naprave predstavu oko obustavljanja sredstava. U stenogramu se vidi da sam ja pet puta tražio da oni to završe. Ali to nije jedini novac, mi imamo aranžmane, razgovarao sam i sa premijerom Mađarske koji je rekao da je spreman da te projekte realizujemo – istakao je Dodik.

Licemjernim je Dodik nazvao to što se Saracin tokom sastanka prošle sedmice pozivao na Ustav Njemačke, a očekivao da Srpska pogazi Ustav BiH. Ustav BiH govori o suverenosti koju Njemačka zagovara, a miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje je zabranjeno, podsjeća Dodik.

Autor: RTRS