Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je danas posljednje medijske istupe američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, koji je rekao da je Dodik na vrlo opasnom putu i da provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH. Dodik je odgovorio da je Marfi vjerovatno ljut, jer ga u Republici Srpskoj niko ne priznaje i ne prihvata zato što je, kako je rekao, obični manipulant.

Ambasador SAD u BiH ponovo je iskoristio federalni medijski prostor za novi napad na predsjednika Srpske. Marfi je Dodika i ovaj put optužio da je glavni faktor destabilizacije u BiH.

– Dodik je angažovan na vrlo opasnom putu! Provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH – rekao je Marfi.

Dodik je odgovorio da je Marfi nezadovoljan, jer Republika Srpska ne pristaje na podanički položaj kako to svakodnevno čini Federacija BiH.

– Plače tamo po sarajevskim medijima ljut jer ga niko u Srpskoj ne priznaje i ne prihvata. Postavlja se pitanje, čiji je on ambasador- SAD ili BiH? Što on nama drži predavanje i piše pisma federalnoj Vladi, objašnjava šta ta vlada treba da kaže – rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koju je dao nakon sastanka sa njemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok. Predsjednik Srpske kaže da je Blikenova podrška daljim pritiscima EU na političare u BiH je uzaludna, jer ni dosadašnjim nisu ništa postigli.

– Bio sam zatečen da Blinken pominje ime Milorada Dodika, makar to bilo u negativnom kontekstu. Svako ima pravo na svoju politiku, tako da neću to ni da komentarišem. Neka pritišću, džabe im – istakao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na djelovanje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza. Ističe da Helez pokušava da nametne BiH koju on želi da vidi i u kojoj on vodi međunarodne poslove, na šta nema pravo.

– Predsjedništvo BiH je jedino nadležno za to da se bavi odbrambenim pitanjima, a on ima neke skrivene aranžmane sa britanskim ministrom odbrane. To je protivzakonito, protivustavno. Kako je to moguće da neki ministar mimo svoje nadležnosti i svoje funkcije postupa tajno i zaključuje sporazume za koje nema saglasnost Predsjedništva niti ih je obavijestio – pita predsjednik Srpske.

Komentarišući Helezovu izjavu da postoje “obavještajni podaci da predsjednik Srpske priprema bijeg iz BiH”, Dodik kaže da to možda Helez nešto i kreira.

Da se Helez služi dezinformacijama potvrdio je i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, koji je poručio da ne postoje bezbjednosne informacije o kojima Helez priča.

Autor: RTRS