U BiH je potrebno uspostaviti puni suverenitet – to podrazumijeva prestanak stranog intervencinizma. To bi značilo prestanak mandata stranih sudija kao i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Parlamentarna skupština BiH usvojiće Zakon o Ustavnom sudu kojim će se odrediti drugi metod izbora sudija. Potpisinice Aneksa 10 treba da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i OHR-a.

Parlament BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intrevencionizma koji podrzaumijeva prestanak djelovanja PIK-a, madata stranih sudija i prestanak rada visokog predstavnika – dio je to sporazuma o punom suverenitetu BiH, koji je predložio Milorad Dodik.

Jasno je da ako je BiH suverena to mora da pokaže i na djelu, poručuje Željka Cvijanović.

“Domaće vlasti treba da budu vlasnici političkih i svih drugih procesa da smo mi ti koji kreiramo ambijent ovdje, da smo mi ti da znamo ko su i zakonodavci i ko su izvršna vlast  i koja je to sudska vlast, i da konačno mi treba da odlučujemo bez uplitanja stranaca bilo da je riječ o onim što sjede u Ustavnom sudu ili nekim legalnim ili nelegalnim visokim predstavnicima jer je apsolutno apsurdno, ponižavajuće i degutantno da neki neizabrani pojedinac, ko god da je, može da se stavi iznad demokratski izabranih institucija“, rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Sporazum je dobar način da se izvedu na čistac političari iz Federacije koji se zaklinju na suverenu BiH. Prava je to prilika da pokažu da li žele da ona i zaista bude suverena, kažu u parlamentu Srpske. Ovakva BiH ne treba ni ЕU, jer ovakva nije suvrenea i ne može biti dio Еvropske unije.

“Strane sudije moraju van jer ako sjede u Sudu, donose odluke, koje se neće primjenjivati na njih to je nešto što nije normalno i to nije suverena država i tačka“, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Sporazum o punom suverenitetu BiH za dio opozicije je igra. Poslanik Liste “Za pravdu i red“, ne samo da sporazum o odlasku Kristijana Šmita ne podržava nego Šmita poziva i u pomoć.

“Moj komentar je da bi bilo bolje Kristijanu Šmitu da radi na izmjenama izbornog zakona ako već Parlamnt BiH neće na tome“, rekao je poslanik Liste “Za pravdu i red“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić.

Da je sporazum već osuđen na propast zbog drugog entiteta jasno je iz tamošnjih medija. Kažu, sporazum je zamka. A zapravo ih je zaboljela konstrukcija u sporazumu gdje je navedeno da je “BiH sastaljena od dva entiteta“. Konstrukcija, pri tome, tačna, im smeta. Dok im država u kojoj nema suverenosti i u kojoj se stranci pitaju ne smeta.

Izvor: ATV