Na padinama planine Čemerno, na oko 900 metara nadmorske visine i 50 kilometara od centra Kraljeva smjestilo se živopisno selo Odmenje, nadaleko čuveno po ljekovitoj vodi za koju se zna skoro osam vijekova.

Legenda kaže da je blagotvorno lječilište nastalo kada je kroz selo prošao Sveti Sava i okrijepio se vodom sa izvora. Prvi pisani dokumenti o ovoj vodi mogu se naći u spisima manastira Studenica iz 12. vijeka, jer se u manastirskoj bolnici koristila upravo ova voda za vidanje rana i liječenje bolesti.

– Nekada je selo brojilo mnogo više stanovnika, ali su se 70-ih godina iselilo mnogo pa su ostala samo staračka domaćinstva. Ipak, brojni su putnici namjernici koji dolaze do izvora, da popiju vode i okrepe se. Mnogi su ovdje pronašli svoj spas. Vodu odavde nose u flašama i bidonima, kako bi i kad odu kući imali ove kapljica zdravlja – rekao je mještanin sela Odmenje.

Čovjek toči vodu na izvoru
FOTO: RINA

Izvor Savine ljekovite vode ušuškan je duboko u šumi, skriven od pogleda, ali nije nedostižan za sve one koji žele da je popiju. Postoje dvije česme na kojima posjetioci toče vodu, iznad kojih je postavljena mermerna ploča na kojoj je i napisana legenda da se ovom vodom izliječilo “gubavo kljuse”.

– Narodna vjerovanja o lekovitosti ove vode potvrdila je i struka. Njen sastav ispitivao je i Geološki fakultet. Tada se došlo do saznanja da zbog svojih svojstava provjereno liječi mnoge bakterije. Najdjelotvornija se pokazala kad su u pitanju heliko bakterija i ešerihija – dodaju mještani.

Odmenjeska voda posjeduje antioksidanse, cink, selen i silicijum i izuzetno je blagotvorna u teškim reduktivnim dijetama. Zahvaljujući niskom suvom ostatku, izuzetnom balansu minerala i oligoelemenata i povišenoj alkalnosti, posjeduje diuretičko i bakteriostatno dejstvo. Veoma blagotvorno djeluje kod bolesti i infekcija bubrega, urinarnih puteva i prostate, kamena u bubregu, bolesti organa za varenje i kožnih bolesti kao što su razne vrste ekcema.

– Već nekoliko godina dolazim na ovaj izvor, i to četiri do pet puta godišnje zbog zdravstvenih problema koje imaju neki od članova porodice, ali od kako se koristi voda sa ovog izvora problemi su značajno umanjeni ili ih gotovo nema – kaže posjetilac.

Izvor: Srpskainfo