Tuzlak, Ibrahim Kalesić (90) koji je juče zadobio teške tjelesne povrede prilikom skoka sa padobranom u Budvi tokom takmičenja trpi strašne bolove u Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirirgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu u Crnoj Gori, u kojoj je hospitaliziran.

To je on danas kazao, te istakao da su mu ljekari saopštili da će biti neophodan operativni zahvat, s obzirom na to da je zadobio prelom kuka i napuknuće karlice.

– Situacija nije nimalo dobra, jer još ne znam kada će mi raditi operaciju, a bolovi su nesnosni – rekao je Ibrahim.

FOTO: FEDERALNA.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FEDERALNA.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Infuzija ne pomaže

– Vjerujte da pola časa dozivam medicinsku sestru da mi da nešto protiv bolova, jer, infuzija koju sam primio ništa mi nije pomogla. Govorili su mi da bi me, možda, mogli operisati u ponedjeljak, ali još se ništa ne zna – kaže Ibrahim, pa dodaje:

– Moji prijatelji su kontaktirali našu Ambasadu, ali, pomaka nema. Ovo su, izgleda, neka čudna vremena u kojima živimo i čudan odnos ljudi.

Njegov prijatelj, Adnan Canović, koji je bio s njim na takmičenju i koji je i dalje u Crnoj Gori, kako bi ostao uz “svog djeda Ibrahima” podvukao je da je Kalesiću neophodan hitan operativni zahvat.

FOTO: FEDERALNA.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FEDERALNA.BA/FACEBOOK/SCREENSHOT

– On je, zaista, trenutno vrlo loše, jer trpi strašne bolove. Doktori čekaju ponedjeljak ili utorak, što mi nikako nije jasno. Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Crnoj Gori, objasnili smo im sve, obećali su da će stupiti u kontakt s bolnicom, kako bi ubrzali cijeli proces, ali i dalje se ništa ne događa – rekao je on.

Situacija nije nimalo dobra

Pitali su, dodao je, doktorku o tome da se Kalesić transportuje u Tuzlu, s obzirom na to da je i sam iznio tu mogućnost, međutim, ona je, kazao je, odbacila tu mogućnost.

– Rekla nam je da zbog njegovog stanja to nije moguće, a razmišljali smo da preko saveza koji je organizovao takmičenje probamo zatražiti helikopter. Jednostavno, pokušavamo bilo šta učiniti, jer, situacija nije nimalo dobra, s obzirom na njegove povrede i bolove koje ima – kazao je Canović.

Kalesić je, ispričao je, padobranac od 1951. godine i iza sebe ima 1.500 letova, ispravnu dozvolu i urednu ljekarsku dokumentaciju i dozvolu. Mišljenja je da se nesreća dogodila zbog padobrana, koji je Kalesić dobio iz Srbije.

Problem s padobranom

– Prema mom mišljenju, taj padobran nije adekvatan za današnje skakanje. On je tražio godinama padobran od države, Federacije, kantona, opštine, ali nikad ga nije mogao dobiti i uvijek ga je posuđivao… – rekao je Canović, pa dodao:

Kada je iskočio iz aviona, došlo je do zapetljanja. Slična situacija mu se dogodila u Banjaluci, jedne prilike, ali tada se uspio izvući. Međutim, ovog puta, kada je otvorio padobran, on je odmah bio u zapetljanju i usljed toga nije ga uspio odbaciti od sebe. I rezervni padobran je imao jaku rotaciju, ali se uspio riješiti te kupole da ostane na rezervi, međutim, i rezerva je imala vrtešku tako da su mu noge bile u vazduhu, a glava prema zemlji. U toj situaciji ne možete aposlutno ništa. Zavezani ste za noge, kupola vas vuče, a glava visi dole i nemate otpor – opisao je on trenutak Kalesićeve nesreće pri skoku. U jednom trenutku je, dodao je, Kalesić nošen vjetrom prema zgradama, udario u jednu zgradu i skliznuo niz fasadu.

– Kada sam mu dotrčao, on je prilično bio svjestan svega. Hitna ga je odvezla u Kotor, a potom u Risan, piše Avaz.

On ima 90 godina, stvarno je jak i izdržljiv i sve je u Božijim rukama, ali se stvarno ne smije čekati više. Ovdje se neko mora uključiti da se našem Ibrahimu pomogne, jer nemam riječi za ovakvo postupanje prema njemu – zaključio je Canović.

Izvor: Srpskainfo