Policijski službenici Policijske uprave Prijedor tokom šest dana prošle sedmice, a u okviru regionalnu akcije pojačane kontrole učešća traktora u saobraćaju, kontrolisali su 247 vozača traktora od kojih je sankcionisano njih 116 ili 47 odsto.

Podsjećaju da je akcija trajala od 10. oktobra do 15. oktobra 2023.godine.

“Tokom akcije iz saobraćaja je isključeno šest vozila ove kategorije zbog toga što nisu bili registrovana, a pored toga iz saobraćaja je isključeno i pet vozača traktora od kojih dva zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i tri zbog toga što nisu stekli pravo na upravljanje traktorom. Najčešći prekršaj evidentiran po osnovu akcije je nekorištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja traktora na javnom putu”, saopštili su iz PU Prijedor.

Dodaju da je akcija realizovana sa ciljem uticaja na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju da poštuju propisane uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju, kako bi se doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora i radnih mašina.

Navode da su četiri policijske stanice ove Policijske uprave, tokom prethodnog vikenda, realizovale i lokalne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.
“Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih droga iz saobraćaja je isključen 31 vozač, od kojih 29 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i dva zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg lišenjem slobode zadržano je pet vozača kao i jedan vozač koji je upravljao vozilom pod dejstvom opojne droge”, saopštili su iz ove PU.

Takođe, apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode vožnju uslovima i stanju na kolovozu, posebno uzimajući u obzir aktuelene vremenske prilike koje za posljedicu imaju klizav kolovoz.

Izvor: kozarski