Uvođenjem sankcija Igoru i Gorici Dodik, sinu i kćerki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, SAD nameću princip kolektivne odgovornosti, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao da je neprimjereno da se članovi porodice predsjednika Srpske doživljavaju kao neprijatelji.

– Kada se porodica političara doživljava na taj način, onda se nameće princip kolektivne odgovornosti. To je nešto što vezujemo za srednjovjekovne vrijednosti i predmoderni period, a ne za savremeno liberalno društvo i poimanje političkih procesa unutar takvog društva – rekao je Anđelković Srni.

On smatra da država koja tvrdi da je kolijevka demokratije i liberalnih vrijednosti ne bi smjela da postupa na način koji nameće kolektivnu odgovornost.

– Nekorektan je i neprimjeren njihov odnos prema Dodiku, jer je on lider Republike Srpske i samo brani ustavni poredak BiH i Srpske. Neprimjereno je i što ga oni izlažu sankcijama i raznim napadima. Ako njega doživljavaju kao neprijatelja, to je pitanje njihove političke procjene, ali ne smiju tako da doživljavaju njegovu porodicu – ukazao je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, Amerika nametanjem sankcija Dodikovoj porodici zapravo priznaje šta je ona, jer ima ogroman raskorak između vrijednosti za koje se zalaže i onoga što radi.

– Amerika je možda liberalna unutar svojih granica, ali je van njih kolonijalna sila kakva je, na primjer, bila Engleska u 17. vijeku. Nije znala ni za građanska, ni za ljudska, niti za bilo kakva druga prava onih koje je smatrala potlačenim. Amerika je time pokazala šta je – zaključio je Anđelković.

SAD su u petak, 20. oktobra, uvele sankcije sinu i kćerki predsjednika Republike Srpske, Igoru i Gorici Dodik, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da su uvedene sankcije i kompanijama koje su povezane sa djecom predsjednika Srpske.

Autor: SRNA/RTRS