Sud BiH je klasična okupaciona institucija iako se predstavlja ozbiljnom, a njegovim osporavanjem Republika Srpska je zauzela pravi odnos, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Komentarišući da je na sajtu Suda BiH u rasporedu suđenja za 20. decembar upisano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, iako još nije donijeta odluka po žalbi odbrane, Anđelković je istakao da tog suda kao ni Tužilaštva nema u Dejtonu.

– To su izvedene institucije iz samovolje zapadnih postmodernih okupatora BiH. Takav sud ima legitimitet taman toliko kakav su imali nacistički nemački okupacioni sudovi širom Evrope u vrijeme Drugog svjetskog rata – rekao je Anđelković.

On je napomenuo da je Sud BiH vrsta političke realnosti i mora se uzeti u obzir da postoji, jer se oslanja na silu, ali ta sila nije rezultat prava i pravde, već samovolje i jednostranosti.

Anđelković je ocijenio da Republika Srpska ima tu pravi odnos, našla je pravu mjeru i suštinski osporava smisao tog suda, ali s druge strane održava neku vrstu odnosa sa njim i Dodik prihvata da učestvuje u procesu za koji generalno osnovano smatra da je nelegalan.

– Ta vrsta asimetričnog pristupa je dobra za iscrpljivanje okupatora, a kako se odvijaju operacije na istočnom frontu, kako polako Rusija ide ka pobedi, samo će u jednom momentu nastati nova geopolitička realnost koja će potpuno obesmisliti i Sud i Tužilaštvo i okupacione strukture OHR-a – zaključio je Anđelković za Srnu.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je ove sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Autor: SRNA/RTRS