Da li su konačno i sa Zapada počeli da dolaze “glasovi razuma”, podudarni onima koje Republika Srpska već dvije godine ponavlja, a u vezi nelegitimnosti Kristijana Šmita? Ako je suditi prema razgovoru premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera, postoji nada da bi pravda u BiH konačno mogla pobijediti. Da li Evropa okreće leđa nelegitimnom Kristijanu Šmitu?

Dvije godine argumentovanog ukazivanja Republike Srpske da njemački državljanin Kristijan Šmit nije legitiman visoki predstavnik u BiH, i da je sve što čini nelegalno, izgleda da je konačno doprlo i do predstavnika Zapada. Glas razuma došao je od šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera. Premijer Radovan Višković upoznao je Satlera sa montiranim procesom koji se vodi po tzv. “Šmitovom zakonu”, čime je uzurpirao nadležnost Parlamentarne skupštine BiH. Da je to nedopustivo za jednu demokratsku zemlju, saglasan i Satler.

– Rekao da se i on slaže s tim da je to nedopustivo, da jedna zemlja koja je na putu da bude članica EU da ima neizabranog stranca koji može da interveniše u zakonodavstvu i da većina zemalja EU u suštini ne podržava takvo ponašanje i takav stav. Čak je rekao da će u nekom neformalnom razgovoru, večeri pokušati da prenese to gospodinu Šmitu – rekao je Višković.

Opipavao je Satler i puls Srpske u slučaju da dođe do eventualne presude protiv Dodika i naloga da se uhapsi predsjednik Republike. Višković mu je odgovorio da će MUP Srpske vršiti ustavne nadležnosti i upitao ga ko će biti odgovaran ukoliko dođe do neželjenih posljedica prilikom hapšenja.

– On je pitao kakva je vaša procjena. Јa sam rekao da je to izuzetno loše postupanje i da morate biti svjesni da će MUP Republike Srpske raditi Ustavom zagarantovani posao. Predsjednik Republike je štićena ličnost – istakao je Višković.

A još uvijek nikome nije jasno na osnovu čega je Šmit zaštićeniji od bijelog medvjeda. Iako akt o krivičnim djelima Šmita skuplja prašinu u ladici Tužilaštva BiH duže od mjesec dana, ova pravosudna institucija ne preduzima ništa, jer u dostavljenoj informaciji nije kvalifikovano krivično djelo.

– Oni treba da kvalifikuju to djelo. Oni na osnovu naše informacije treba da formiraju predmet, da sprovedu istragu, nakon sprovedene istrage da kvalifikuju djelo i podignu optužnicu. Nije to posao ministra bezbjednosti. Јa sam dao informacije koje su došle ka meni, kao ministar, kao savjestan građanin i kao neko ko želi da u ovom društvu vlada vladavina zakona – rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Međutim, oni čiji je jedini posao da poštuju zakon i da ga sprovode, to ne čine. Da li zbog toga što nelegitimnog Šmita stavljaju iznad legitimnih institucija?

– I ministarstvo i SIPA su legitimne institucije BiH, za razliku od nelegitimnog tzv. visokog predstavnika gospodina Šmita. Naime Šmit nije legitiman visoki predstavnik, ne može se posmatrati kao visoki predstavnik unutar BiH i ono što ja imam informaciju da je on počinio najmanje tri krivična djela od trenutka boravka u BiH – dodao je Nešić.

Do tri smo brojali i mi. Po članu 226. – krivotvorenje službene isprave. Predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Po članu 165. – nelegalno unošenje oružja u zemlju. Kazna zatvora od jedne do deset godina. I ono najvažnije, član 156. – napad na ustavni poredak. Kazna zatvora najmanje pet godina. Sve ovo malo li je za Tužilaštvo?

Autor: RTRS