ПРИЈЕДОР, 31. ОКТОБРА /СРНА/ - Огњен Радаковић један је из групе младих Приједорчана који се труде да на различите начине сачувају успомену на суграђанина Андреја Лукача, који је лани погинуо у саобраћајној несрећи свега неколико дана након што је прославио 18. рођендан, те је у његову част на "Јутјубу" објавио пјесму "Пролазе дани".

Ognjen Radaković jedan je iz grupe mladih Prijedorčana koji se trude da na različite načine sačuvaju uspomenu na sugrađanina Andreja Lukača, koji je lani poginuo u saobraćajnoj nesreći svega nekoliko dana nakon što je proslavio 18. rođendan, te je u njegovu čast na “Jutjubu” objavio pjesmu “Prolaze dani”.
On je rekao da je na godišnjicu Andrejeve smrti objavio tu pjesmu, na kojoj je sa grupom mladih radio od jula, a sve uz saglasnost Andrejeve porodice.

“Pitao sam ih i dozvolili su. Zamolio sam ih i poslali su hiljadu fotografija”, izjavio je šesnaestogodišnji Ognjen Srni.

Ognjen je učenik drugog razreda prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” i šestog razreda lokalne Muzičke škole “Savo Balaban”, Odsjek klavir, u klasi profesorice Nevene Marin, a dugogodišnji je član Izviđačkog odreda “Doktor Mladen Stojanović” i fudbalski sudija s početnom licencom.

“Roditelji su htjeli da upišem harmoniku, ja nisam. Tri godine sam se borio za klavir i zato sam tako kasno upisao muzičku”, pojasnio je Radaković.

On je ove godine počeo sa objavljivanjem vlastite muzičke produkcije – prva pjesma “Lude noći” dostigla je veliku popularnost, druga “Svaki sat” nešto manju, a ova treća, koja je tek objavljena, za prva tri dana imala je oko 6.000 pregleda.

“Mladim generacijama sviđa se taj stil muzike. Ima mnogo ljudi koji me zaustavljaju na ulici, kažu da je odlično, neki hoće i da se fotografišemo”, uz osmijeh priča Radaković.

Ognjen je za prve dvije pjesme tekst napisao i muziku odabrao sa svojim drugom Vukom Vujkovićem i za sve tri pjesme korištena je muzička podloga koja se može naći na internetu besplatno, dok je za treću uključio veći broj mladih i, na prijedlog svog brata Damjana, snimio i spot na ulicama grada Prijedora i u spomen-kompleksu na Mrakovici.

“Poslije spota i fotografija čuje se zvuk navijača Fudbalskog kluba `Rudar`, `Alkohol bojsa`, koji skandiraju Andrejevo ime, koji je bio njihov član, i to je, od dana njegove pogibije postao običaj na svim utakmicama”, rekao je Ognjen.

On je pojasnio da baklje i skandiranja u spotu jesu navijačka simbilika, ali ne i maske.

“Maske nosimo jer hoćemo reći da smo svi jednaki, da se niko ne izdvaja, da nisam ja tu nešto drugačiji od drugih samo zato što pjevam”, pojasnio je Ognjen.

Ognjen je podsjetio da je ista grupa mladih u naselju Urije napravila i grafit posvećen Andreju s natpisom koji se sada pojavljuje u novoj pjesmi kao stih: “Ovdje beton pamti sve, dani prazni prolaze”, a u naselju Pećani počinje ovih dana oslikavanje murala sa likom Andreja Lukača, na inicijativu navijačke grupe “Alkohol bojs”.

Predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture grada Prijedor Veljko Janjetović naveo je da je Organizacioni odbor tradicionalnih uličnih trka, koje se održavaju povodom 16. maja – Dana grada Prijedora, prihvatio prijedlog člana Zorana Radinovića da trka srednjoškolaca bude posvećena Andreju Lukaču koji se bavio atletikom.

“Tako je bilo ove godine. U pitanju je bila trka dječaka srednjoškolaca i ona je ponijela Andrejevo ime”, izjavio je Janjetović danas Srni.

Andrej Lukač /18/ poginuo je 28. oktobra prošle godine vozeći motocikl i sudarivši se s motociklom kojim je upravljao maloljetni N.A. koji je nekoliko dana kasnije podlegao povredama.

Izvor: SRNA/kozarski