Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetog Arsenija Sremca, Arhiepiskopa srpskog i najodgovornijeg učenika svetog Save koji se brinuo o autokefalnosti SPC.

Sveti Arsenije Sremac na sebe je ponio breme upravljanja mladom srpskom arhiepiskopijom koja je bila važna za srpski državni i narodni život u srednjem vijeku.

Mjesto rođenja drugog srpskog Arhiepiskopa smješta sjeverno od Save i Dunava, između pomenutih rijeka, neki spominju da je to Bingula ili Dabar kod Starog Slankamena.

Mladi Arsenije uzor je pronašao u jedinom pravoslavnom manastiru u Sremu, Sveti Dimitrije u Sremskoj Mitrovici, koji se u izvorima rimske kurije označava kao „pun monaha Grka” i „leglo šizmatičkih zabluda”.

Naslijedio je „presto arhiepiskopa srpskih i pomorskih zemalja” 1233. godine, na lično zauzimanje Svetog Save.

Arhiepiskop Arsenije je podigao Crkvu Svetih Apostola u Peći, odredivši je umjesto Žiče da bude sjedište srpske crkve, jer je Žiča bila suviše izložena napadima neprijateljskih vojski. Zajedno sa kraljem Vladislavom starao se oko prenosa moštiju Svetog Save iz Trnova u Srbiju i učestvovao je u prenosu stolice episkopa stonskih iz Manastira Presvete Bogorodice u Stonu u manastir Svetih Petra i Pavla na Limu.

Zbog bolesti se povukao sa čela srpske crkve 1263., a upokojio tri godine docnije u žičkom metohu Crnča, takođe na Limu. Sahranjen je u svojoj zadužbini, Crkvi Sv. Apostola u Peći.

Vjeruje se da molitva na ovaj dan pomaže svakome ko Svetog Arsenija zamoli za zdravlje, a vjeruje se da ćete na ovaj način zaštititi porodicu i bližnje od svake nesreće i pošasti, prenosi Novosti Magazin.

Izvor: Srpskainfo