Republika Srpska će nastaviti da štiti ustavnu strukturu i poredak u BiH, kao i sva prava koja su garantovana Srpskoj i svim njenim građanima, ali i srpskom konstitutivnom narodu u BiH, rekao je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da Republika Srpska iskreno podržava i smatra da predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta treba da donose odluke u BiH.

– Svi koji misle da treba da se radi drugačije su protiv evropskog puta BiH – istakao je Kovačević.

On je napomenuo da preglasavanje i obespravljivanje Srba i Hrvata nije način na koji BiH može funkcionisati.

Kovačević je naveo da je bilo pozitivnih impulsa u BiH nakon posljednjih izbora, kao što je brzo formiranje Savjeta ministara, usvojen je budžet institucija BiH, kao i određeni broj zakona iz preporuke Еvropske komisije, a ispunjeni su još neke zahtjevi iz 14 prioriteta.

Kada je riječ o Kristijanu Šmitu, Kovačević je naveo da se u izvještaju o stanju u BiH, koji je predstavljen u Savjetu bezbjednosti UN, čulo mnogo različitih glasova u ovom tijelu, što je samo potvrda da ne postoji konsenzus unutar Savjeta bezbjednosti u vezi sa izborom za mjesto visokog predstavnika koje je upražnjeno od odlaska Valentina Incka.

– Čuli smo glasove koji su rekli da je Šmit neko ko izaziva probleme, a ne neko ko doprinosi rješavanju krize – rekao je Kovačević za BHRT.

On je podsjetio da je BiH ispregovarana zemlja nastala postpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma jer u njoj nije postojala volja da svi žive zajedno.

– BiH je nastala međunarodnim pregovorima i njeno postojanje ima određene međunarodne garante i na kraju su taj sporazum prihvatili i domaći akteri. To je jedini način na koji BiH može normalno da funkcioniše, ali od toga se stalno odstupa – ukazao je Kovačević.

On je rekao da bi u Predsjedništvu BiH trebali da budu predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali se to, nažalost, ne dešava, već sjede predstavnici samo dva konstitutivna naroda, što je, kako je naveo, konstatovano i na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Kovačević je podsjetio i na Sud i Tužilaštvo BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, iako prema Dejtonu ne postoji mogućnost da visoki predstavnik nameće bilo kakve institucije i zakone.

– Onda se jednom demokratski izabranom predsjedniku Republike Srpske sudi na tom neustavnom Sudu, prema optužnici neustavnog Tužilaštva, koje je nametnuto visoki predstavnik, koji na to nije imao pravo. To je urađeno po nametnutom zakonu čovjeka koji nije visoki predstavnik, a i da jeste, nije imao pravo na to – rekao je Kovačević.

On je konstatovao da BiH nije zemlja, već cirkus.

– Еvropski put podrazumijeva da ne možemo biti cirkus. Odluke u BiH mogu da donose ljudi koje su građani izabrali. Onog trenutka kada budemo imali to, kada bude postojao suverenitet u BiH, onda ćemo moći govoriti o kretanju prema ЕU – poručio je Kovačević.

Izvor: SRNA/ATV