U Prijedoru se privode kraju aktivnosti vezane za davanje naziva neimenovanim ulicama i rješavanje nesporazuma oko identičnih naziva u više naselja. Orlovci su jedno od prigradskih naselja čije su ulice dobile nazive. Mještani kažu da će to pojednostaviti određene segmente svakodnevnog života, a uvjereni su i da će urbanizacija, kroz davanje naziva ulicama, dovesti do daljnjeg razvoja putne infrastrukture.

U Savjetu Mjesne zajednice Orlovci napominju da je dio ovog naselja prije dvije godine dobio Kalatsku, Mednjačku i Mitrovdansku ulicu.

“Dobili smo imenovanje još osam ulica, a to su Školska ulica, Kozarskih heroja, Stara banjalučka, Maslinovačka, 21. novembra, 7. januara i Timarska ulica”, kaže zamjenik predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Orlovci, Pero Špadić, i dodaje da je ovo prigradsko naselje na dobrom putu da završi infrastrukturu.

Gradska skupština usvojila je prijedlog Komisije za imenovanja neimenovanih ulica i trgova, čime je više prijedorskih naselja dobilo 80 novih naziva ulica. U 48 slučajeva, promijenjen je naziv ulica koje su bile identične u više naselja. U ovoj komisiji kažu da je bilo primjedbi i dodaju da je prilikom njihovog rada bila zastupljena široka demokratičnost.

“Komisija je radila najdemokratičnije što bi se moglo reći, jer je nadležno odjeljenje uputilo dopis svim mjesnim zajednicama da pošalju prijedloge za nazive ulica na njihovoj teritoriji. To je objavljeno u ‘Kozarskom vjesniku’, bilo je u javnoj proceduri i na kraju je usvojeno na sjednici gradske skupštine”, kaže Milenko Radivojac, predsjednik Komisije.

U Odjeljenju za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove kažu da je do sporosti u aktivnostima oko imenovanja novih ulica došlo zbog toga što je izvođač koji je dobio posao ugasio firmu, pa je morao biti raspisan novi javni poziv. Iz ovog odjeljenja i pojašnjenje koliko za lokalnu zajednicu znači davanje naziva neimenovanim ulicama.

“To su sve one ulice i trgovi koji do sada nisu imali svoja obilježja, a izgrađene su kuće u zadnjih 25 godina. Uglavnom se radi o novim naseljima gdje su ljudi pronašli svoje mjesto za življenje”, ističe načelnik Odjeljenja Dragoslav Kabić.

Kako se grad širio i dobijao nova naselja, rasla je i potreba za nazivima novih ulica. U Komisiji za imenovanje neimenovanih ulica i trgova kažu da je od 1992. do danas Prijedor dobio oko 300 novih ulica. Iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove najavljuju da će na idućoj sjednici gradskog parlamenta biti obuhvaćena sva naselja koja još nemaju nazive ulica, uz napomenu da odbornici, odnosno skupština, amandmanski može promijeniti neke od ponuđenih prijedloga.

Izvor: kozarski