Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv lica čiji su inicijali V.N. zbog krivičnih djela nasilje u porodici i falsifikovanje isprave, objavilo je danas ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je V.N. 25. maja 2020. godine u Kozarskoj Dubici nasiljem i drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio spokojstvo i tjelesni integritet svog brata V.Z.

V.N. se tereti da je pijan tražio od svog brata da mu da automobil, galamio na njega i razbacivao stvari po kući, udario ga šakom u čelo i počeo ga daviti, a potom su izašli ispred kuće gdje je ponovo nasrnuo na brata, a sve to u prisustvu maloljetnih sestara i brata koji su plakali i vrištali.

Dan kasnije V.N. je ponovo ugrozio spokojstvo svog brata V.Z. tako što ga je pozvao na telefon i prijetio mu da će ga zapaliti i izrešetati, a 11. septembra iste godine na međunarodnom graničnom prelazu Gradina dao je na uvid lažnu ličnu kartu Hrvatske i upotrijebio je kao pravu.

Propisana je kazna zatvora od dvije do deset godina za krivično djelo nasilje u porodici počinjeno u prisustvu djeteta, kazna zatvora do pet godina za onoga ko lažnu javnu ispravu upotrijebi kao pravu.

Autor: SRNA/Srpskainfo