Promocijom monografije ” Silvana” autora Davora Vidakovića u gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je otvorena manifestacija ” Prijedorska zima 2023″.

Riječ je o monografiji o Dobojki Silvani Armenulić koja je poginula prije 47 godina u tragičnoj nesreći.
” O njoj je mnogo toga rečeno , nažalost, preko 70 odsto neistina, a grad Doboj je dao Silvani ulicu i inicirao još niz aktivnosti , a jedna od tih je izrada i ove monografije”, rekao je autor monografije Davor Vidaković.
On je dodao da Grad Doboj stoji iza čitavog projekta koji je krenuo zahvaljujući bivšem gradonačelniku Obrenu Petroviću.
” Monografija ima preko 500 stranica i objašnjava i prikazuje njen život od rođenja do tragične pogibije. Istraživanje je trajalo oko godinu i po dana i imali smo četrdesetak sagovornika, neku su željeli da ostanu anonimni, a neki su prihvatili da im se pomene ime”, rekao je Vidaković.

On je dodao da je tiraž monografije 1000 primjeraka kao i da je knjiga urađena po visokim standardima sa ciljem da stigne u što više domova ,
” Cilj je da ovo bude jedna velika pozitivna priča o Silvani koja se nikad nije odrekla Doboja u koji je rado dolazila i kada je bila velika zvijezda. I naš slijedeći korak biće otvaranje malog muzeja Silvaninog u Doboju i festival, ali sad je fokus na predstavljanju monogorafije u što više gradova”, istakao je Vidaković
Direktor Narodne biblioteke u Doboju Lidija Žarić izjavila je da je ova ustanova u okviru svoje izdavačke djelatnosti ove godine objavila dva kapitalna djela.
” Jedno je monografija Sprskog crkvenog pjevačkog društva Bogoljublje o posljednjih deset godina rada ovog hora, a druga je monografija ` Silvana i obje govore o kulturi grada Doboja sa dvije različite strane”, istakla je Žarićeva.
Ona je dodala da je autor Davor Vidaković monografijom ” Silvana” napravio priču o ženi koja je Dobojka i koja je označila jednu epohu bivše države kao kultni pjevač i kao neko ko je u to vrijeme bio toliko poznat da mi i danas poznajemo njene pjesme iako je toliko vremena prošlo od njene smrti.
Žarićeva je istakla da je potvrda kvaliteta monografije stigla na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu gdje je knjiga doživjela veliku pažnju i tim potvrdu opravdanosti njenog pojavljivanja u javnosti.
” Veliko je interesovanje ljudi svih uzrasta koji su željeli da čuju nešto o ovoj Dobojki koja je označila kulturni , muzički život naše zemlje decenijama unazad. Silvana je na ovaj način dobila spomenik u svom gradu”, istakla je Žarićeva.
Direktor Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da je ovo bilo književno- muzičko veče i svojevsrtan spektakl za početak Prijedorske zime 2023.
U muzičkom dijelu programa učestvovali su orkestar Stefana Miloševića i vokalni solista Tamara Ćirić. Prijedorska zima nastavlja se u četvrtak 14.decembra kada će u gradskoj čitaonici biti održana radionica izrade novogodišnjih čestitki za najmlađe školskog uzrasta pod nazivom ” Čestitke nisu zaboravljene”.

Izvor: prijedorgrad