Splitski avanturista Jurica Galić Juka u novoj epizodi svojih YouTube putopisa obišao je nekoliko objekata koje je JNA sagradila za vrijeme Hladnog rata.

U jednom videu predstavio je tunel Jastog i kompleks Atomska ratna komanda.

Njegov prijatelj Nikola Vojković Rođo u videu je pokazao kako izgleda tunel Jastog na ostrvu Visu koji je sagrađen 1982. godine, a predstavljao je sklonište za vrijeme vazdušnog napada za brodove i podmornice. Dug je 127 metara, a visina mu je 18 metara.

Sada je to samo ogroman spomenik koji stoji i podsjeća na ratnu prošlost. Tunel Jastog postao je jedna od glavnih atrakcija za posjete i kupanje među nautičarima i turistima.

Potom je Nikola predstavio i kompleks ARK (Atomska ratna komanda).

“Služila je da bi se vrh Komunističke partije Jugoslavije sa svojim obiteljima ovdje sakrio u slučaju nuklearnog rata, a u slučaju normalnog rata bi oficiri ovdje vodili operacije za cijeli južni i srednji Jadran. Unutra je pedesetak kreveta”, objasnio je.

Samo sklonište je na dubini od 50 metara.

“Smatralo se da bi uspjelo preživjeti i direktni napad atomske bombe”, dodao je Nikola.

U videu je prikazana i soba u kojoj je Tito trebao spavati u slučaju atomskog udara, a prikazan je i podzemni vrtić za djecu gdje bi se ona u slučaju rata sakrila. Osim toga, u skloništu je postojala i kuhinja.

“Na kraju smo došli do onog što atomsko sklonište čini atomskim skloništem”, rekao je Nikola pa pokazao prostoriju u kojoj se može vidjeti ogromni filter za vazduh.

“U slučaju pada atomske bombe zrak bi se filtrirao u drugu prostoriju i onda u ostatak skloništa”, objasnio je.

Šta se još krije u ovim skloništima, pogledajte u videu koji je odmah privukao veliku pažnju na društvenim mrežama, prenosi Index.

Izvor: nezavisne