Polaganjem vijenaca i parastosom u spomen-kompleksu kod rudničke Direkcije u Prijedoru, danas je odata počast za 62 radnika Rudnika željezne rude „Ljubija“, poginula u proteklom ratu, te 49 radnika „Arselor Mitala Prijedor“, koji su umrli od njegovog osnivanja 2004. godine do danas. Za njihove porodice, ovo je bio veoma emotivan trenutak. Ivana Davidović, čiji je otac Bogdan poginuo na gradačačkom ratištu 1995. godine, zahvalna je što Rudnik ne zaboravlja radnike koji su dali živote za Republiku Srpsku.

„Hvala im što se sjete svake godine i pozovu nas, članove porodica, na obilježavanje pomena poginulim borcima. Treba da ih se sjećamo svaki dan, jer svi smo danas ovdje gdje smo zahvaljujući njima, oni su sačuvali našu Republiku Srpsku“, ističe Davidovićeva.

Iz Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora izrazili su zadovoljstvo odzivom građana i porodica umrlih i poginulih radnika koji su prisustvovali parastosu.

„Treba da vječno pominjemo poginule borce, jer ta zahvalnost prema njima trajaće vječno. Moramo uvijek biti zahvalni tim ljudima, koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Njihova djeca rade u rudniku, mnogi borci su tamo zaposleni. Za cijeli grad i sve građane važno je da rudnik funkcioniše i radi punim kapacitetom“, rekao je Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik gradske Organizacije porodica poginulih boraca.

Pomen i parastos služen je povodom 17. decembra, Dana rudara – Svete velikomučenice Varvare.

„U sklopu obilježavanja Dana rudara, naša je obaveza prema ljudima koji su svoje živote ugradili kako u temelje Republike Srpske, tako i u temelje grada Prijedora i ove kompanije, da im se na simboličan način, paljenjem svijeća i molitvom, odužimo za njihov doprinos“, poručio je Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije „Arselor Mital Prijedora“.

Izvor: kozarski