Policijska uprava /PU/ Prijedor dostavila je danas Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor izvještaj protiv lica osumnjičenog za nasilje u porodici, a slučaj su policijski službenici uočili u vozilu na semaforu, rekao je zamjenik komandira za kriminalitet u Policijskoj stanici Prijedor 1 Milan Laćman.
On je pojasnio da je redovna policijska patrola u kasnim noćnim satima primijetila da se vozilo zadržalo na semaforu i nakon što se upalilo zeleno svjetlo, zatim je uočila žustru gestikulaciju vozača i suvozača, a potom izvršila kontrolu lica u vozilu.

“Primijetili su da je žena na mjestu suvozača povrijeđena. Upućena je u bolnicu jer je imala posjekotinu na čelu i tragove krvi na sakou i na sjedištu suvozača, a prilikom uviđaja nađena je razbijena staklena čaša. Muškarac vozač odbijao je saradnju, te je zato lišen slobode”, rekao je Laćman na današnjem sastanku multisektorskog tima za borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

On je naveo da je i saobraćaj bio otežan i obezbjeđivala ga je druga patrola dok nije došla šlep-služba da odveze automobil sa raskrsnice, jer je vozač pokidao kablove i vozilo nije moglo da se pokrene uz pomoć kontakt-ključa, te da su sve to okolnosti koje nisu uobičajene za ovu vrstu krivičnih djela.

“Proslijedili smo informacije o ovom slučaju Centru za socijalni rad i ovo je jedan od primjera gdje se zajedničkim i sveobuhvatnim pristupkom šalje poruka i žrtvama da je sistem tu za njih, a i počiniocima daje do znanja da za žrtve postoji zaštita”, dodao je Laćman.

Socijalna radnica u Centru za socijalni rad Dragana Grujičić rekla je da je, po dobijanju podataka od policije, pozvala i počinioca i žrtvu na razgovor, kako je i predviđeno pravilima o postupanju, ali da je par najprije odbio doći.

“Onda smo ih ponovo pozvali i oni su dan kasnije došli. Bili su iznenađeni reakcijom policije, govoreći da nisu znali da i na taj način policija postupa i da službe rade i nezavisno od toga da li je neko od samih učesnika prijavio slučaj”, rekla je Grujičićeva.

Ona je dodala da je pored ovog specifičnog slučaju u novembru zabilježen još jedan u kojem je takođe policijski inspektor odreagovao na najbolji mogući način, i to nakon prve informacije, ali znajući da je u pitanju recidiv.

“Otac je pred djetetom izrekao prijetnju prema majci koja u tom momentu nije bila tu. Dijete je majci prenijelo prijetnju, majka je pozvala policiju, inspektor je veoma temeljeno istražio slučaj i utvrdio visok rizik odnosno ugroženost žene, te predložio, a sud izrekao hitnu mjeru zaštite u vodu zabrane kontakta i približavanja na manje od 200 metara na period od 30 dana”, dodala je Grujičićeva.

Psiholog iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Tanja Božić rekla je da je ovo tužilaštvo u novembru imalo 17 izvještaja o krivičnom djelu nasilje u porodici, a da je među njima i osam slučajeva sa otežavajućom okolnosti prisustva djece, gdje su i zakonom predviđene teže kazne.

Dragica Plavšić Stojanović iz Gradske uprave uručila je danas članovima tima finalne verzije poslovnika o radu, pravilnika o zaštiti podataka i etički kodeks Grupe za koordinaciju za sprečavanje nasilja u porodici, tijela osnovanog 30. novembra ove godine u skladu sa zakonskom obavezom jedinica lokalne samouprave.

Današnjem sastanku domaćin je bio Centar za socijalni rad, prisustvovali su mu i predstavnici Aktiva direktora srednjih škola, Doma zdravlja , Centra “Sunce” i medija, a čine ga još i predstavnici bolnice “Dr Mladen Stojanović” i Aktiva direktora osnovnih škola.

Redovnom sastanku tima idućeg mjeseca domaćin će biti PU Prijedor.

Izvor: SRNA/kozarski