Kulturno-umjetničko društvo „Dušan Pantelić“ iz Busnova održalo je Novogodišnji koncert na kome su, uz podršku gostujućih društava, pokazali najbolje od srpske tradicije.

„Svake godine održavamo Novogodišnji koncert u našem domu, kao i Petrovdanski sabor. Ovdje se nekad okupljalo preko 500 ljudi, bile su priredbe, audicije, selo veselo, disko, okupljanje naroda. U ovim turbulentnim vremenima, punim izazova, ljudi dođu, okrijepe dušu, vidimo se, malo zaigramo, popričamo i otklonimo negativni naboj savremenog doba. Čovjek u duši osjeti neku draž kad vidi ovu djecu kako igraju. Treba im dati i moralnu i materijalnu podršku, i da nas bude što više“, rekao je Dragan Tošić, predsjednik KUD-a „Dušan Pantelić“.

Gosti na koncertu bili su članovi Etno-društva „Srpski sokolovi Kozare“, Urije-Prijedor, KUD „Šarenica“ i prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije.

„Odazvali smo se Novogodišnjem koncertu našeg prijateljskog KUD-a. Inače naše etno-društvo je, u veoma kratkom periodu nakon osnivanja, otvoreno za saradnju sa svim društvima, tako smo se i večeras odazvali ovom koncertu, sa našom najmlađom grupom djece. Nastupamo s jednom igrom, tu smo da se djeca druže, da to bude onako kako dolikuje nama, našem društvu, djeci i našim ‘sokolovima’“, rekao je Miljan Banović, predsjednik Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare”.

Milana Lukić, umjetnički rukovodilac Kulturno-umjetničkog društva “Šarenica”, podsjetila je da su navršili deceniju rada i da iza sebe imaju dosta uspjeha.

„Smatram da smo uspjeli u ovoj godini, a evo završavamo je kod naših dragih prijatelja iz Busnova, kojima se rado odazivamo. I oni nama dolaze u goste. Lijepo je završiti godinu sa svojim prijateljima, kako to i dolikuje, pošto folklor prvenstveno i predstavlja prijateljstvo“, poručila je Lukićeva.

Busnovi su uvijek bili centar događaja ovoga kraja, a u njihovom domu nikad nije manjkalo igre, veselja i pjesme, poručeno je iz ovog naselja.

Izvor: kozarski