S ciljem povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Auto-moto savezom, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Ministarstvom saobraćaja i veza, provodi preventivnu kampanju pod nazivom „Lako je alkohol  odbiti“. Pomoćnik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Nebojša Čiča iznio je podatke o broju saopbraćajki u ovoj godini. U prvih 11 mjeseci 2023. godine, policijski službenici Policijske uprave Prijedor, na području grada Prijedora, evidentirali su 538 saobraćajnih nezgoda. Od tog broja, 92 saobraćajne nezgode su prouzrokovali vozači pod uticajem alkohola, što je oko 20 posto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. Bitno je napomenuti da saobraćajne nezgode u kojima je uzrok alkohol, uglavnom dovode do težih posljedica“, rekao je Čiča.

„Cilj ove aktivnosti jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda koje su izazvane konzumacijom alkohola. Cilj svih preventivnih aktivnosti koje provodi AMS sa auto-moto društvima, jeste povećanje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske“, kaže Radan Vukadinovič, sekretar Auto-moto društva Prijedor.

„S obzirom da nastupa period božićnih i novogodišnjih praznika, kada se očekuje povećana konzumacija alkohola, kako u ugostiteljskim objektima, tako i u privatnoj režiji, ispred Policijske uprave Prijedor apelujem na vozače da se uzdrže od vožnje u alkoholisanom stanju, kao i činjenje drugih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, kako bi svi zajedno  u što bezbjednijem ambijentu  dočekali predstojeće praznike“, naglasio je Čiča.

U kampanji „Lako je alkohol odbiti“ Auto-moto savez dijeli prigodan reklamni materijal, koji vozače upućuje na ovu preventivnu akativnost.

Izvor: kozarski