Iako psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri tvrde da je naše ponašanje uslovljeno dešavanjima u djetinjstvo i svaka seansa kreće upravo sjećanjima na najranije godine, otac Predrag Popović, koji se ne ustručava da izrazi svoje mišljenje, ima potpuno drugačije viđenje u vezi sa ovom temom.

U svom obraćanju putem društvenih mreža otac Predrag je bez ustručavanja istakao da nam loša startna pozicija po rođenju, djetinjstvo koje ne pamtite po lijepom, roditelji koji nisu bili idealni, pa čak i urušeno zdravstveno stanje ili teške bolesti nisu izgovor za ponašanje ili djelovanje.

On smatra da je svaki pojedinac odgovoran za sebe i da sve ono što jesmo ili nismo, kao i ono što smo željeli da postanemo, ali nismo uspjeli, rezultat naših odluka, pa da zbog toga ne treba da imamo osjećaj sažaljenja ni prema kome.

-Nemojte da žalite nikoga. Svako je izabrao svoj život kakav će da živi, koliko god da je težak onako kako živi sad. Imao si teško djetinjstvo? Nisi imao ovakvo lijepo djetinjstvo kao otac Ivan i ja? Dobro, u redu. Majka te je ostavila? Roditelji ti ne valjaju? Bolestan si? To su stvari koje ne možeš da promjeniš – započeo je svoje izlaganje u oštrom tonu otac Predrag Popović.

Dalje je naveo šta je ono na šta imamo moć da utičemo, prenosi Žena Blic.

“Uzmi život u svoje ruke”

-Ipak, kakav ćeš da budeš danas, kakav ćeš da budeš svaki dan do kraja svog života – tu se direktno ti pitaš. To nema veze sa tvojom majkom, nema veze sa popom ili sa tvojim lošim djetinjstvom. To ima veze sa tobom i tvojom odlukom da uzmeš život u svoje ruke. Da radiš, pomažeš. Da budeš dobar. Da budeš nasmijan. Da voliš druge ljude. Da ideš na liturgiju. I neka te prevare. Nauči. Sledeći put budi mudriji. To je život vrijedan pomena. Gospod će ti pomoći i dati po tvojoj mjeri. U suprotnom – ako ti Bog ne daje, ti uzimaš ono što želiš – rekao je.

Obraćanje poštovaocima njegovog razmišljanja i njegovih riječi završio je navođenjem pojedinih primjera iz prakse razgovaranja sa ljudima koji mu dolaze da potraže savijet ili da se ispovjedaju.

– Mnogi ljudi dođu i žale se na život kakav imaju, a oni su ga birali. Sve što ste htjeli, sami ste htjeli i izabrali – naveo je u zaključku.

Autor: Srpskainfo