Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Kristijan Šmit manifestacija cjelokupnog beznađa međunarodne politike koja posljednjih 30 godina pokušava da nametne koncept koji ne prolazi i ne može proći u BiH.

Kristijan Šmit je ilegalni visoki predstavnik jer nema odobrenje Savjeta bezbjednosti UN i mi to ističemo od samog njegovog pojavljivanja u BiH. Čak je i on sam, prije dolaska u BiH, na čestitke koje su mu upućene u Njemačkoj, rekao u tamošnjoj izjavi: “Sačekajmo. Moramo da sačekamo odluku Savjeta bezbjednosti UN, onda mi možete čestitati”, podsjetio je Dodik u izjavi za “Indept njuz” (IDN).

Međutim, dodao je Dodik, odmah nakon nekoliko mjeseci Šmit je i sam prekršio svoju izjavu i pojavio se u BiH kao ilegalac koji pod uticajem američke moći pokušava da se nametne u BiH kao navodni visoki predstavnik.

– Umjesto da dovede stvari do legitimiteta i dobije odluku Savjeta bezbjednosti UN o njegovom imenovanju, Šmit je otišao u represiju. Zakon je promijenio na dan izbora, odnosno po završetku izbora u 19 časova. Na sam dan izbora u BiH, na Ustav je intervenisano zakonom i pojedinim zakonima, što je nezamislivo. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svijetu – istakao je Dodik.

Naglasio je da penzionisani njemački političar uživa podršku samo Amerikanaca i onih koji ih slijede, te da ono što u čitavu priču unosi veoma tužnu emociju jeste činjenica da je Njemačka dozvolila da se na ovaj način ruši njihova spoljna politika.

– Što se tiče Šmita, on ne može proizvesti nikakvo “božanstvo” i njegova pojava ne utiče pozitivno na BiH. Dakle, njegovo nametanje zakona prihvataju samo muslimani u BiH i to kao mehanizam za obračun sa drugima – Srbima, konkretno sa mnom i još nekima koji mu ne odgovaraju – rekao Dodik.

On je ukazao da je situacija u BiH veliki blef međunarodne zajednice i dodao da visoki predstavnik nema ovlašćenja koja je sebi prisvojio Šmit, a nisu ih imali ni oni ranije koje je imenovao Savjet bezbjednosti UN.

– Kada su uveli bonska ovlašćenja, tadašnji visoki predstavnik Karlos Vedstendorp, Španac, rekao je: “Ovo nema veze sa zakonom, ovo je mimo zakona i Dejtonskog sporazuma, ali moramo da pokušamo da uradimo nešto”. To znači da bonska ovlašćenja nemaju stvarnu osnovu. S druge strane, žena koja je predvodila britansku delegaciju na Bonskoj konferenciji je rekla: “Ovo je blef, a vidjećemo da li će uspjeti”. I taj blef ovdje funkcioniše već 30 godina, zaključio je Dodik, prenosi Glas Srpske.

Autor: Srpskainfo