Pravnik Ognjen Tadić rekao je da ideja Dana Republike Srpske po svojoj suštini predstavlja vrlo jasnu i poštenu poruku srpskog naroda – da je spreman za dogovor o budućnosti, ali nije spreman da bilo ko drugi odlučuje o njegovoj budućnosti mimo njegove volje.

Tadić je podsjetio da je to siže istorijskog dokumenta Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH u kome se vrlo jasno kaže: Ova deklaracija stupa na snagu danom donošenja, a uvešće se u život danom eventualnog priznavanja nezavisnosti BiH. Uvođenje Deklaracije u život odložiće se na neodređeno vrijeme pod uslovom da zahtjev za priznanje nezavisnosti BiH njegovi podnosioci povuku do 15. januara 1992. godine.

– Dakle, ključnu odluku u stvaranju Republike Srpske donijeli su predstavnici tadašnjih muslimana – današnjih Bošnjaka, i Hrvata koji srpskom narodu nisu ostavili bilo kakvu mogućnost osim te da formira Republiku Srpsku u cilju sopstvenog spašavanja od ponavljanja genocida iz Prvog i Drugog svjetskog rata – istakao je Tadić.

Tadić je naglasio da i današnji predstavnici Bošnjaka čine istu grešku kao i njihovi prethodnici i da guraju Srpsku u samostalnost kao jedini izlaz iz situaciju u kojoj se treba spašavati od rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma za koje je odgovoran veći dio bošnjačkih političara zajedno sa Kristijanom Šmitom i nekolicinom zapadnih političara.

– Nadamo se da će imati dovoljno razuma da odustanu od tog rđavog posla, a prvi dokazi o popravljanju stanja biće usvajanje zakona kojima se strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamjenjuju domaćim sudijama, odlazak Šmita i prestanak političkog progona demokratski izabranih predstavnika Republike Srpske – poručio je Tadić za Srnu.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 32 godina postojanja. Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Autor: SRNA/RTRS