Početak nove godine je vrijeme i za priču o planovima i projektima koje ćemo gledati u ovoj godini.

Jedan od najiščekivanijih je serija o Ivi Andriću pod nazivom „Nobelovac“, a naš gost je jedan od njenih autora, reditelj i glumac Tihomir Stanić.

– Dugo smo se pripremali za ovu seriju, pa je sve ostalo prošlo u najboljem redu. Bilo je jako naporno, ali kad se završilo imao sam osjećaj kao da sam bio na godišnjem odmoru. Kao što bi i sam Andrić rekao: Radni dan je za mene najveći praznik – kaže reditelj i glumac Tihomir Stanić, koji je i jedan od autora serije.

Priznaje i da se on slično osjeća kao i naš poznati pisac, čiji život i djelo obrađuje serija.

– Sad dok ne radi pozorište i dok se ne igraju predstave, ja ću da sjedim u montaži Snežanom Ivanović, koja je vrsni montažer i sa kojom sam radio na filmovima Gorana Markovića – dodaje Stanić.

Pričajući priču o Andriću u trenutku kada je dobio Nobelovu nagradu i svojim sjećanjima se vraća u prošlost, Stanić se nada da će to zainteresovati gledaoce.

– Prvo vraćanje u prošlost je 1944. godina kad dolazi nova vlast koja se obračunava sa pripadnicima starog režima i sa ljudima za koje se sumnja da su imali neke veze sa okupatorima. Velika je šansa bila da i on strada – otkriva reditelj i glumac.

Veliku glumačku postavu čine brojni glumci iz regiona, pošto su uloge određivale glumce. Sa Andrićem je uvijek bio na neki način povezan.

– U njegovoj literaturi, čini mi se, odgovori na sve dileme koja nas muče i u ovom vremenu i svim drugim strašnim vremenima kakva su ovdje česta – ističe Stanić, piše RTS.

Autor: Srpskainfo