Danas je u Omarskoj ,u okviru projekta “Podrška podizanju plastenika”, počela podjela plastenika poljoprivrednim proizvođačima.

Grad Prijedor izdvojio je 25.000 KM za nabavku 50 plastenika,a danas ih je podijeljeno 20-ak za poljlopivredne proizvođače sa ovog područja..
Načelnik Odjeljenja za poljlopivredu I ruralni razvoj Žarko Tubin izjavio je da je zaprojekat vladalo veliko interesovanje, što potvrđuje preko 90 prijava.
On je istakao da je, na osnovu pristigle dokumentacije, izvršen odabir korisnika koji ispunjavaju uslove za besplatne plastenike. Riječ je o plastenicima površine 40 kvadrata, a ciljna grupa su nezaposleni i osobe slabijeg socio-ekonomskog statusa koji žive u ruralnim područjima.
“Ideja za pokretanje ovog projekta proistekla je iz činjenice da smo, iz godine u godinu, sve više izloženi negativnim uticajima klimatskih promjena. Proizvodnja povrća na otvorenom polju sve je teža, a budućnost u oblasti povrtarstva ogleda se upravo u uzgoju povrća u kontrolisanim, odnosno zatvorenim uslovima”, rekao je Tubin
Naredne sedmice biće nastavljena podjela plastenika za korisnike iz drugih ruralnih područja. Tubin podsjeća da je u prošloj godini isplaćeno oko 100.000 KM na osnovu podsticajnih sredstava za proizvodnju povrća, što na otvorenom što na zatvorenom. Iz ovog odjeljenja ističu da su u toku jučerašnjeg dana isplatili podsticajna sredstva po osnovu premije za proizvedeno kravlje mlijeko i zakup tezgi, u ukupnom iznosu od 77.000 KM. Time su ukupna izdvajanja, po osnovu različitih podsticaja u prošloj godini, dostigla cifru od oko milion KM.

Izvor: prijedorgrad