ПРИЈЕДОР, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Двадесетпетогодишњи младић из околине Приједора јавио се љекару због болова у стомаку, а операцијом коју је обавио тим хирурга болнице "Др Младен Стојановић" успјешно му је одстрањен један од најнеприступачнијих, најтежих и најкомпликованијих тумора у историји установе.

Tumor veličine lopte koji se nalazio u stomaku dvadesetpetogodišnjeg Dražena Balabana iz Oštre Luke uspjeli su da izvade prijedorski ljekari. Nevjerovatan je ovo podvig zato što je bio na teško pristupačnom mjestu.

Ovo je jedan od najtežih slučajeva tumora i jedna od najkomplikovanijih operacija ikada izvedenih u prijedorskoj bolnici.

Hirurg Stanko Baćo rekao je gostujući u ATV jutru, da na prvom pregledu nije mogao da vjeruje ni samom sebi ni svojim rukama šta je napipao – tumor veličine košarkaške lopte kod tako mlade osobe.

– Mi smo ponosni na ovo što smo uradili. U pitanju je bio jedan vrlo mlad momak. Sa 25 godina, došao je na prvi pregled, kada sam pipnuo stomak kod pacijenta i primijetio promjenu veličine košarkaške lopte, i kada je rekao da nije imao drugih simptoma, problem sa mokrenjem i stolicom, shvatio sam da se radi o nečemu vrlo ozbiljnom. U tom momentu, pokušavate to da sakrijete od pacijenta da ga ne uznemiravate, sve dok se ne uradi dodatna dijagnostika – kaže Stanko Baćo.

Daljim nalazima, utvrđeno je da se radi o gist tumoru.

– Nakon dijagnostike uradili smo CT. Radilo se o gist tumoru. Nakon završene operacije dobili smo tu potvrdu. Gist tumor nastaje od posebnih nervnih ćelija koje se nalaze u zidu gastro-indistralnog trakta. Mogu da nastanu u jednjaku, želucu, tankom i debelom crijevu. U ovom slučaju, to je bilo tanko crijevo. Ti tumori najčešće nastaju sporadično. Ono što je interesantno da je prosječna starost pacijenta koji imaju te tumore, 60 godina – dodaje Baćo.

Tokom operacije, postojale su mnoge prepreke.

– Operacija je trajala četiri časa. Tri stvari su komplikovale samu operaciju. Prije svega veličina tumora. Kada imate tumor veličine oraha ili narandže vrlo lako je prići, međutim kada je veličine recimo lubenice, onda ne možete da priđete ishodištu, ne vidite. Druga stvar koja je predstavljala problem je ishodište tumora. Od dvanaestopalačnog crijeva preko krvnih sudova, dovoljno je da jednu od struktura povrijedite, operacija može da se završi katastrofalno. Treće, kod ove bolesti morate sve da uklonite. Dio crijeva koji smo morali da uklonimo, stvaralo je takođe problem, zbog nepristupačnosti – naglašava Baćo. Prema njegovim riječima, pacijent se osjeća odlično, nema nikakvih problema.

-Postoperativni period prošao je bez najmanje komplikacije – zaključio je Baćo.

Autor: Srpskainfo