Na stočnoj pijaci u Velikom Palančištu organizovana je izložba konja i druženje uzgajivača i ljubitelja ovih plemenitih životinja, koji su došli iz raznih krajeva Republike Srpske i Federacije BiH. Odazvalo se oko 40 uzgajivača, koji su imali čime da se pohvale. Nekada su konje držali zbog radova na njivi i u šumi, ali mehanizacija je učinila svoje, tako da ih današnji uzgajivači drže isključivo iz ljubavi. Jedan od njih je Jasmin Babić, koji se prije par godina vratio iz Njemačke u Puharsku.

“Sve nas je manje i sve je skupo, ali borimo se i izložbe poput ove prilika su za druženje i razmjenu iskustava. Ja imam dva velika konja, od po 700 kila, imao sam doskoro četiri. Sad ću opet uzeti dva mlađa”, rekao je Babić.

Mirko Bakić iz Puharske takođe je zaljubljenik u ove plemenite životinje.

“Držim ih jer sam ljubitelj konja. Imao sam tri para, sad imam dva. Dobri su to konji, ništa ne rade, a hranim ih i ulažem u njih, jer to volim”, navodi Bakić.

Edhem Sadiković ne uzgaja konje, ali nije žalio truda da dođe iz Cazina zbog  izložbe u Velikom Palančištu.

“Od svih životinja, konj mi je najmiliji. Gdje god su ovakva druženja, i gdje uzgajivači dovode svoje konje, ja dođem da ih pogledam”, kaže Sadiković.

Organizator izložbe Stojan Vučković iz Velikog Palančišta, zadovoljan je odzivom uzgajivača, od kojih je svaki došao sa po dva ili više grla.

“Ovdje imamo nešto naših autohtonih rasa, ali pretežno su to hrvatski hladnokrvnjaci. Ja ih takođe uzgajam, imam dva jako mlada grla. To su miroljubivi, odani konji i dobri radnici”, ističe Vučković koji navodi da za jednog ždrijepca od dvije i po godine treba izdvojiti od 8.000 pa do 10.000 KM.

Radom stočne pijace u ovom naselju koordiniše prijedorsko komunalno preduzeće.

“Preduzeće ‘Komunalne usluge’ će podržati svaki zdravi prijedlog koji dođe od strane mještana. Podržavamo i ovaj današnji skup, druženje uzgajivača i ljubitelja konja”, rekao je Radovan Đaković iz “Komunalnih usluga”, Prijedor.

Neki uzgajivači mjesečno izdvajaju oko 2.000 KM samo za ishranu konja. Računicu nemaju, ali dok god mogu, tvrde da neće žaliti ni truda ni novca za svoje ljubimce.

Izvor: kozarski