profoto M Mitrovic Zeljko

Apsurdno je i sramotno da u 21. vijeku razmišljamo hoćemo li imati dovoljno hljeba da preživimo, porazno je što pekarski proizvodi postaju luksuz za veliki broj potrošača u Republici Srpskoj, pogotovo što iza tih poskupljenja ne stoji realna ekonomska računica, već prijetnje i ucjene onih koji vode tu pekarsku industriju.

Istakla je to izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić, navodeći da najnovija dešavanja i rast cijena hljeba i proizvoda od tijesta prelazi sve granice.

– Istina je da je formiranje cijena slobodno, da je na nama potrošačima hoćemo li kupovati hljeb ili džak brašna pa ga sami mijesiti. U našem izboru pekari vide opravdanje jer nas navodno niko ne tjera da kupimo veknu hljeba, ali niko nas ne tjera ni da kupimo djeci knjige, obuću, odjeću, da popravimo zube. Ako ćemo tako razmišljati i posmatrati stvari onda nam ništa ne treba i ništa ne moramo. Ostalo je samo da nam poruče da ne trebamo ni jesti – rekla je Marićeva.

Suluda priča

Ona tvrdi da je priča koju guraju pekari “suluda”, kao i prijetnje koje neprestano iznose i da oni nemaju nijedan realan osnov za ova poskupljenja. Cijene žita, brašna, ulja, goriva pa i struje se nisu mijenjale i već neko vrijeme su stabilne, podsjeća Murisa Marić.

hljeb pecivo kruh pekara
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

 Potrošači ne znaju ni šta plaćaju ni kako se formira cijena hljeba. Ne znaju ni koliko od jednog kilograma brašna nastane hljebova s obzirom na gramaže koje imamo na tržištu. Jedna kifla košta pola marke, a niko da kaže koliko se kifli može napraviti od kilograma brašna i kolika je tu zarada pekara. Mi čak ne znamo ni koliko bi koštao hljeb od kilogram, što je apsurd – istakla je Marićeva za Glas Srpske.

Autor: Srpskainfo