Grad Prijedor prednjači u oblasti zaštite potrošača kada je riječ o uspostavljanju i funkcionisanju zakonom propisanih tijela, kao što su gradski savjet za zaštitu potrošača i komisije za rješavanje reklamacija u svim javnim komunalnim preduzećima, ocijenila je Murisa Marić iz prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don”.
Marićeva je rekla Srni da je na ovom području još 2015. godine počelo uspostavljanje tih organa, dok se u mnogim drugim dijelovima Republike Srpske na tome tek radi.

Ona je istakla da je jednako povoljna situacija i u ostalim opštinama prijedorske regije.

Marićeva je navela da komisije za zaštitu potrošača u preduzećima “Toplana” i “Komunalne usluge” zasjedaju najmanje 12 puta godišnje, a u “Vodovodu” i dvostruko više, kao i da te komisije imaju u članstvu predstavnike udruženja potrošača, što je, takođe, zakonska obaveza.

Udruženje “Don” u 12 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj izvan prijedorske regije sprovodi projekat uspostavljanja savjetodavnih tijela i komisija za rješavanje reklamacija u lokalnim javnim komunalnim preduzećima, gdje, takođe, radi na usklađivanju odluka lokalnih samouprava sa Zakonom o zaštiti potrošača.

“Uvidjeli smo razliku između broja potrošača u ovim preduzećima koja još nazivamo davaocima ekonomskih usluga. Na primjer, najviše je potrošača struje, a onda vodovodi imaju daleko manji broj, odvoz otpada još manji. To je nelogično, čak i kad se uzme u obzir da nije ista pokrivenost teritorije svim uslugama. Mi ćemo istrajati na tome da se svi uvedu u sistem – sva pravna i fizička lica, udruženja, vjerske zajednice, političke stranke, sportski klubovi, omladinske organizacije, KUD-ovi”, rekla je Marićeva.

Ona je dodala da veliku ulogu igraju i zajednice etažnih vlasnika i da je transparentnost spiskova stanara i drugih korisnika prostora zajednice od ključnog značaja, te da tu ima dosta prostora za poboljšanje funkcionisanja koje bi dovelo i do toga da svi koji koriste usluge javnih komunalnih preduzeća budu i u sistemu naplate tih usluga, što često nije slučaj.

Izvor: SRNA/kozarski