Lovačka sekcija „Volar“, koja sa još pet sekcija djeluje u okviru Lovačkog udruženja „Ljubija“, bila je domaćin tradicionalnog lova na štetočine. Predsjednik Udruženja Živko Babić kaže da predatori mogu napraviti veliku štetu u lovištu, napominjući da šakal napada i domaće životinje. „Naše društvo pokriva  Cikot, Volar, Misku Glavu, Ljubiju, Ljeskare i  Gornju Ravsku. Na  prodručju u blizini Sane prema brdima naselio se šakal. Nije još stigao daleko u brda, a  ovdje smo pretežno išli na šakala, lisicu i kunu“, kaže Babić.

Tri vikenda u februaru članovi Lovačkog udruženja „Ljubija“ organizuju lov na štetočine. Poznato je da je divlje životinje, pogotovo predatore, teško nadmudriti, a koliko je bila uspješna akcija prethodnog vikernda pojašnjava predsjednik Lovačke sekcije „Volar“ Rajko Gvozden. „Odradili smo ujutro lov, u 7,30  smo bili kod škole u Cikotama, lovili smo do 11 sati. Nismo imali uspjeha, jednostavno da kažem, divljač je danas pobijedila lovce. Ali dobro, u drugom poluvremenu Imali smo organizovan lovački paprikaš  u Lovačkoj sekciji „Volar“. U akciji lova i druženju učestvovao je veliki broj lovaca i to je ono što nas posebno raduje“, ističe Gvozden.

 

U akciji lova na štetočine bio je i Vili Becner, jedan od najstarijih lovaca na ovim prostorima. Više od šest decenija on je u prirodi sa kolegama i divljim životinjama i kaže da godine donose drugačiji osjećaj i želje kada je u pitanju lov na plemenitu divljač. Kad sam bio mlad lovac onda mi je bilo u interesu samo da odstrijelim divljač. Sad mi je u interesu da hranaim divljač. Sad mi je žao svakog srndaća ustrijeliti. To je sad tako, sve dođe s godinama“, kaže Becner.

U tradicionalnom lovu na štetočine učestvovalo je oko 80 članova Lovačkog udruženja „Ljubija“. Ovog puta predatori su bili brži i izbjegli postavljene zamke, ali lovci su, uz tradicionalni lovački paprikaš,  bogatiji za još jedno druženje, iz kojeg se, kako kažu, uvijek izrodi nešto dobro.

Izvor: kozarski