Članovi Lovačkog udruženja “Ljubija” okupili su se danas na tradicionalnim lovačko-sportskim igrama kojima je, ovog puta, domaćin bila sekcija “Cikote-Jugovci”. Lovci iz svih šest sekcija LU “Ljubija” takmičili su se u pet disciplina: bacanju kamena s ramena, povlačenju konopca, trčanju u vrećama, fudbalu i šahu. Rezultat je bio u drugom planu, a najvažnije je bilo druženje. Ovakvim okupljanjima rado se odaziva 85-godišnji Vili Becner, koji se može pohvaliti  lovačkim stažom od preko šest decenija. Član je sekcije “Volar”.

“Među najstarijima sam, ali još uvijek mogu ići u lov. Za mene je veoma lijep osjećaj kad dođem ovdje, među lovce, na ovo druženje. Učestvovao sam na pretprošlom takmičenju i bio najbolji u gađanju glinenih golubova. Od deset golubova, pogodio sam devet”, kaže Becner.

Tamara Malić bila je jedina djevojka među učesnicima sportsko-lovačkih igara. Takmičila se u trčanju u vrećama i igrala je šah. Već tri godine je dio podmlatka sekcije “Miska Glava”, a lovačke gene je naslijedila od oca Dragana.

“Redovno dolazim sa bratom i tatom na ovakve manifestacije. I moja sestra je član. Nas dvije smo jedine djevojke, ali to nije važno, bitno je da nam je lijepo.  Bila sam i u žiriju na kotlićijadi u Miskoj Glavi, koju je organizovala naša sekcija, a sad sam po prvi put učestvovala na lovačko-sportskim igrama”, rekla je Tamara.

Domaćini iz sekcije “Cikote-Jugovci” zadovoljni su odzivom i dobrom atmosferom na lovačko-sportskim igrama.

“Učestvovalo je oko 180 lovaca, iz svake od šest sekcija po tridesetak. Ovo su tradicionalne igre koje i domaćinima i učesnicima mnogo znače”, rekao je Saša Marčeta, predsjednik sekcije “Cikote-Jugovci”.

Lovačko udruženje “Ljubija” jedno je od najaktivnijih od dvanaestak udruženja sa područja prijedorske regije. Osim tradicionalnih sportskih igara, prepoznatljivi su i po kotlićijadi u Miskoj Glavi, koja se održava već 17 godina.

“Nastojimo sad da organizujemo jedan memorijalni turnir u Ljubiji, gađanje glinenih golubova. Pored toga, volimo i otići u goste i ugostiti druge. Ove godine smo bili na raznim manifestacijama: na “Zdravofestu” u Gradišci gdje smo osvojili 4-5 prvih mjesta, zatim u Driniću, dok smo na Danima zime na Kozari, u saradnji sa Gradskom upravom, skuhali 1.200 lovačkih kotlića za posjetioce ove manifestacije”, rekao je Živko Babić, predsjednik LU “Ljubija”. On je podsjetio da imaju i organizovan lov na štetočine, kojem se lovci odazivaju u velikom broju.

Lovačko udruženje „Ljubija“ ima 293 člana.

Izvor: kozarski