epa08077709 The gavel in front of House Rules Committee chairman Rep. Jim McGovern, D-Mass., during a House Rules Committee hearing on the impeachment against US President Donald J. Trump, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 17 December 2019. EPA-EFE/Andrew Harnik / POOL

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je presudu Dreni Marin, nekadašnjoj sudinici Okružnog suda u Prijedoru, i osudio je na šest mjeseci zatvora zbog više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije.

Marinova je prvostepenom presudom bila osuđena na 10 mjeseci zatvora i ta kazna je nakon žalbenog postupka smanjena. Osim kazne zatvora izrečena joj je i mjera zabrane obavljanja dužnosti sudije u roku od dvije godine. U tu mjeru neće biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

U presudi se navodi da je Marinova, u više sudskih postupaka, svojoj sestri Sandri Zubanović, advokatu iz Prijedora, dodjeljivala odbrane po službenoj dužnosti i tako joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Takva nezakonita rješenja Marinova je donosila od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnika. U to vrijeme Marinova je radila kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru, prenosi ATV.

– Optužena je donosila nezakonita rješenja kojima je Zubanovićevu postavljala za branioca po službenoj dužnosti, te su joj isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane, čime je pribavljena imovinska korist u iznosu od 7.285 maraka – navodi se u presudi.

Zakonom je, između ostalog, propisano da sudija ne može obavljati dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik do četvrtog stepena.

Autor: Srpskainfo

FOTO: ANDREW HARNIK-POOL/EPA