Na današnji dan se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima. Zadušnice su vezane za početak Uskršnjeg posta, te imaju pokretan datum.

To je treća nedjelja pred Uskršnji post, koja pada između Sebične i Bijele nedjelje, koja se još naziva i Mesopusna nedjelja. U ovoj nedjelji se ne priprema ruho za nevjeste, jer ono dugo neće biti potrebno, pošto se od nedjelje poslije ovih zadušnica, pa sve do Pobusanog ponedeljka ne održavaju vjenčanja.

Uobičajeno je da se na zadušnice drži Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom doneseno žito, a poslije službe se odlazi na groblja, gdje se pale sveće, a sveštenici obilaze i kade grobove, prenosi Novosti Magazin.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene. Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na dijeljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udijeli milostinja i da dio hrane koju smo ponijeli sa sobom.

Autor: Srpskainfo

FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER