Starosna granica za konzumiranje alkohola sve je niža. Posljednja istraživanja pokazuju kako su konzumiranju sklonije djevojčice nego dječaci.

Novijih službenih podataka za BiH nema, ali ranije podaci pokazali su da najveću količinu ukupno popijenog alkohola konzumiraju mladi od 15 do 29 godina, a s konzumacijom se počinje već s 13 godina.

Prema ranijim rezultatima jedne od anketa federalnog Zavoda za javno zdravstvo, urađene na uzorku od 4.000 učenika starosti do 16 godina, više od 60 posto ispitanika reklo je da konzumira alkohol, dok se više od 25 posto njih jednom ili više puta napilo. Problem je što mladi lako dolaze do alkohola. Osim toga što sve više predstavlja problem među mladima, konzumiranje alkohola svakodnevica je velikom broju odraslih stanovnika BiH.

Prema podacima objavljenim na stranici World Population Review o prosječnoj konzumaciji alkohola u svijetu, što varira ovisno o zakonu, kulturi i drugim karakteristikama svake zemlje, BiH se nalazi na 65. mjestu. Podaci za BiH iznose 7,81 litru po glavi stanovnika godišnje. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12,95 litara, a žene 2,96 litara alkohola.

Ispred BiH je nekoliko zemalja regije i to Crna Gora, Slovenija, Srbija i Hrvatska, piše Večernji list BiH.

Autor: Srpskainfo

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA