Objekat vrtića u naselju Pećani gradi se i brže nego što je predviđeno, a nakon što se se u potpunosti opremi u narednoj godini prvi mališani biće upisani u njega.

Predsjednik Savjeta roditelja djece koja borave u Dječijem vrtiću „Radost“ Milica Prpoš Radetić ističe da če novim objektom biti riješen veliki problem.

„Nama je jako drago što je pokrenuta ova inicijativa. Zahvaljujemo se predsjedniku Republike Srpske, gradonačelniku Javoru i direktorici vrtića što je pokrenut ovaj izuzetno veliki projeka. Nadam se da će svi mališani ići u vrtić“, rekla je Prpoš Radetićeva.

Vlasnik firme „Nekretnine MNL“ Vojo Miletić koja izvodi radove na izgradnji objekta kaže da bi radovi trebalo da budu završeni četir ili pet mjeseci prije od planiranog roka.

„To bi bilo početkom 10. mjeseca, prva faza koja je predmet ugovora. Gradi se po svim propisima i standrdima. Ipak je to vrtić za djecu i treba da bude što bezbjednije“,ističe Miletić.

Direktor JU Dječiji vrtić „Radost“ Tatjana Brdar kaže da je zahvalna osnivaču vrtića na čelu sa gradonačelnikom Javorom kao i predsjedniku Republike Srpske koji je prepoznao ovu potrebu i koji su usmjerili sva potrebna sredstva u realizaciju ove ideje.

„Objekat je na sprat, s tim da će djeca biti u prizemnom djelu kao i dječije sale. Na spratu se nalazi administracija i kuhinja. Poslužili su nas zimski uslovi i danas smo pred izbiljnom pričom. Radovi teku kako trebaju prema riječima izvođača. Kao direktor ustanove sam zaista sretna da konačno riješimo ovaj bukvalno višedecenijski problem u našem gradu, a to je problem smještajnog kapaciteta i stvarno ću biti najsretnija kada svi mališani koji konkurišu za mjesto u našoj ustanovi to mjesto i dobiju“, istakla je Brdareva.

Ona dodaje da je Zavod za izgradnju grada projekat izgradnje uskladio sa pravilnikom  koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

„On ispunjava sve uslove i zadovoljava sve ono što djeca treba da imaju uključujući kuhinju, vanjska igrališta, unutrašnju opremu, svu zaštitu koju djeca moraju da imaju“, navela je ona.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je veliki broj puta u posljednjih godinu dana posjetio naselje Pećani zbog infrastrukturnih radova, od kojih je samo jedan izgradnja vrtića.

„Odličan je posao urađen. Radovi su krenuli u drugoj polovini prošle godine. Ono što mogu da konstatujem da radovi napreduju brže nego što je planirano i predviđeno ugovorom. Vrlo često posjetim gradilište jer ništa ne možemo da prepustimo slučaju. Ozbiljna firma je dobila posao i kao što vidite sve se radi po  najvišim mogućim standardima“, rekao je Javor.

On podsjeća da je prema projektu predviđen smještaj 220 mališana u novom objektu.

„Mogu slobodno da kažem da je ovo trenutno najveći objekat predškolske ustanove koji se gradi u čitavoj Republici Srpskoj, to je na ponos grada Prijedora i naravno roditelja. Kada završimo moći ćemo staviti tačku na decenijsku problematiku koja muči roditelje koji ne mogu djecu upisati u javnu predškolsku ustanovu zbog toga što su kapaciteti popunjeni. Trenutno u javnoj predškolskoj ustanovi boravi 490 mališana. Nažalost, kada god raspišemo javni poziv tu se prijavi daleko više. Zadnji put je ostalo 220 mališana neupisano. Sa tom činjenicom smo se i rukovodili i došli do broja mališana koji će boraviti u ovoj predškolskoj ustanovi“, rekao je on.

Javor je naveo da prva faza projekta koja se trenutno izvodi košta 3.150.000 KM i nju finansira Grad Prijedor.

„Mogu da se zahvalim Kabinetu predsjednika RS, u narednoj sedmici dobićemo 500.000 KM za završetak radova. Kada završimo prvu fazu potrebna su dodatna sredstva. Trenutno prema procjeni to je oko dva miliona KM za završetak preostalog dijela što uključuje opremanje, kuhinju, razne instalacije, grijanje i vanjsko uređenje. Ovo je projekat koji se dugo čeka i siguran sam da su i roditelji kao i mi nestrpljivi međutim moramo ispoštovati sve procedure zakonske, ali i obezbijediti finansijsku konstrukciju da u što kraćem periodu to završimo“, izjavio je on.

Prva faza prema projektu traje do februara 2025. godine i tada će  biti nastavljena druga faza.

„Grad Prijedor i te kako vodi računa i o djeci koja nisu uspjela da se upišu u javnu predškolsku ustanovu, te su se upisala u privatnu predšklosku ustanovu. Grad Prijedor je izdvojio 100 KM mjesečno subvencije za roditelje čija djeca pohađaju privatnu predškolsku ustanovu, to je najveći iznos koji jedna lokalna zajednica u RS izdvaja“, naveo je on.

Javor je poručio da će nakon 15. aprila kada završi greja sezona biti nastavljeni radovi na rekonstrukciji Ulice Mitropolita Petar Zimonjića u naselju Pećani.

Izvor: kozarski.com