Nema čovjeka koji se malo ne upita kuda mu to odlaze pare. Svjestan je da ima sve manje para u džepu i da za ono što donese kući u cekeru odlazi sve veći dio mjesečnog primanja.

Uostalom, i statistika svjedoči da je većini stanovnika sve teže preživjeti, jer je prosječna plata jedva dovoljna za hranu.

Znači li to da su naše pare “isparile”? Ne.

Milionerima ide para na paru

Da pare nisu isparile nego da ih je neko “dobrano nabrao” pokazuju ogromni prihodi s kojima se javno pohvališe i vlasti i banke i trgovački lanci.

FOTO:  GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iz Poreske uprave ponosno poručuju da je republička kasa sve punija. Ne znači to da je poreska radila više ili bolje nego lani. Jednostavno, jedini razlog za rast poreskih prihoda je taj što su porasle cijene.

Kroz PDV od svakog prodanog artikla imaju 17 odsto, pa ako je artikal skuplji onda i državi ide više para. Naših para, naravno.

Isto tako, trgovci su predali bilanse iz kojih se vidi da su zaradili ogromne pare. Tako je samo Bingo iskazao dobit od 158 miliona maraka uz prihod od preko 1,9 milijardi maraka, što pokazuje da je vlasniku, po pokriću svih troškova i plata radnika, ostalo više od 8 odsto čistog profita. Ekonomisti kažu da takvog profita nema ni u jednoj zemlji u okruženju.

Paradoks BiH je i podatak da je najveća firma u zemlji baš firma koja se pretežno bavi trgovinom. Ni to nije viđeno u nijednoj evropskoj državi.

Banke

Uz državu i trgovce, veliki inflatorni dobitnici su i banke. Njihovi bilansi su značajno porasli u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je, na primjer, Nova banka prošle godine zaradila 55 miliona maraka, što je 35 odsto više nego prethodne godine.

NLB Banka je zaradila 49 miliona i u odnosu na prethodnu godinu profitirala za 32 procenta.

Atos banka je prošle godine zaradila 24 miliona maraka, što je za 14 miliona više od prethodne godine, kad je zaradila nepunih 10 miliona maraka.

Da li je ovo odgovor na pitanje s početka naše priče?

Autor: Srpskainfo

FOTO: BINGO/PROMO