Prikazivanjem dokumentarnog filma o odbrani Prijedora 30. maja 1992. godine i dodjelom plaketa braniocima, počelo je obiježavanje Dana odbrane Prijedora. U napadu na Prijedor paravojnih muslimanskih i hrvatskih jedinica ranjen je Marijan Ješić, kojeg su napadači zarobili i prilikom povlačenja, krvavog i nemoćnog strijeljali. “Nisam ni znao da je grad napadnut iz različitih pravaca. Vozio sam kamion u kojem se nalazila hrana i kad sam došao do gimnazije, iz različitih pravaca pucali su na na mene. Pogodili su me najvjerovatnije  snajperom sa gimnazije u opredjelu leđa i ja sam ispao iz kamiona. Jedan od njihovih boraca mi je pritrčao, stao na mene i rekao da ostanem ležeći. Poslije me prebacio pred plato pred školu  koja se nalazi preko puta gimnazije i tu me čuvao jedan njihov vojnik. Kasnije su nas prebacili u mašinsku školu, u jedan razred, tu sam zatekao još četiri zaroblјenika. Ja sam bio sav krvav. Prilikom povlačenja povukli su nas prema Bereku, bili smo im živi štit. Kad smo prešli preko Bereka, jedan od napadača se okrenuo, ispalio mi metak u glavu i ostavio me. Krvav i bez svijesti ležao sam u vodi, ali na sreću spasili su me saborci koji su krenuli za napadačima”, prisejća se Ješić trenutaka kada su ga minute dijelile od smrti.

U gradskoj Organizaciji porodica poginulih boraca ističu da je dokumentarni film o odbrani Prijedora veliki podsjetnik na teška vremena i dodaju da je dobro što su mladi ljudi zainteresovani za očuvanje istine. “Ja mislim da je 30. maj i dan odbrane grada  najznačajniji datum za ovaj naš grad i svake godine smo to obilјežavali. Po prvi put imamo i dokumentarni film i  hvala onome ko se sjetio da na i ovaj način obilјežimo ovaj važan događaj. Ima ove mladosti koja vodi računa o svemu što se dešavalo, a  nadam  se da se to nikad više neće ponoviti”, rekla je Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije.

Načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštiru Ranko Kolar je naglasio da je Dan odbrane Prijedora jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji ovog grada. Dodao je da će dolkumentarni film o odbrani Prijedora biti dio istorije. “Film nam mnogo znači jer to je dio istorije, a istoriju treba da pišu oni koji su učestvovali u događajima. Još imamo živih učesnika i treba što više filmova, što više knjiga, romana, to je jako bitno za istoriju koja će ostati. Jer istoriju treba da pišemo mi, a ne neko drugi sa strane, upravo mi koji živimo na ovim prostorima”, istakao je Kolar.

Plakete su uručene porodicama petnaest poginulih branioca Prijedora, kao i 26-orici ranjenih branioca tog 30. maja 1992. godine. Dodijeljena je i kolektivna plaketa za sve koji su učestvovali u odbrani grada.

Autor dokumentarnog filma “Odbrana Prijedora” je novinar RTRS-a Dragan Zrnić, a ova medijska kuća emitovala je film u okviru dokumentarnog serijala “Misija”. Prikazivanju filma i dodjeli plaketa prisustvovao je i Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Izvor: kozarski.com