Pogledajte nekoliko korisnih savjeta kako da se zaštitite tokom oluje i grmljavine.

Sve su učestalije promjene klime, što govore i superćelijske oluje na našim prostorima. Početkom ljeta 2024. godine i dalje smo okruženi smjenom toplih i hladnih temperatura i sve češće su obilne padavine i oluje praćene kišom, gradom i udarima groma.

Opasnost za vrijeme oluja prijeti od veoma jakih vjetrovajakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada.

Kako da se ponašamo u takvim situacijama i zaštitimo?

Za vrijeme jakih oluja Sektor za vadredne situacije savjetuje preduzimanje sljedećih mjera ukoliko ste u zatvorenom prostoru:

Obezbjedite sve objekte koji mogu da odlete usljed jakog vjetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrijede građane.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Obezbjedite prozore i spoljna vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata.

Izbjegavajte kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Američki nacionalni centar za vremensku prognozu savjetuje da kada grmi trebalo bi da budete u zatvorenom prostoru, idite u kuću i ostanite tamo 30 minuta nakon posljednjeg udara groma. Kada je munja u vašoj blizini, brzo uđite u potpuno zatvorenu zgradu. Ne skrivajte se ispod nadstrešnica, otvorenih garaža, natkrivenih terasa ili paviljona kao adekvatno sklonište.

Takođe, nemojte da se sklanjate ispod drveta, posebno ako je visoko i izolovano. Udaljite se od metalnih predmeta kao što su metalne ograde, metalne šupe, telefonski i električni vodovi, cjevovodi itd.

Stvari u kući koje ne treba da radite kada grmi:

Izbjegavajte kontakt sa telefonima sa kablom, prenosi Mondo.

Ako planirate da isključite bilo koju električnu opremu, uradite to prije nego što oluja stigne.

Izbjegavajte kontakt sa vodovodom. Kada dođe do grmljavine, nemojte da se tuširate ili kupate, da perete posuđe ili veš.

Sačekajte da oluja prođe.

Udaljite se od prozora i vrata.

Ne stojite na terasi ili trijemu.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER