Snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH i region očekuje se i danas. Prognoza kaže da će biti djelimično vedro i nestabilno vrijeme.

“U BiH djelimično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu BiH bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C”, kažu u FHMZ BiH.

Preko Alpa je došlo do premiještanja hladnog fronta koji je juče od Alpa i Austrije preko Slovenije i Mađarske do Hrvatske donio veoma snažne grmljavinske oluje ali i superćelijske oluje sa gradom i orkanskim vjetrom, koji mogu nanijeti i veoma velike štete.

Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge i atmosfere može da uslovi da atmosfera odraguje i više nego burno u vidu snažnih grmljavinskih, pa i superćelijskih oluja.

Izvor: ATV