Muzej Kozare Prijedor objavio je rezultate konkursa za peti međunarodni bijenale radova na papiru “Prijedor 2024” koji sadrže dobitnike glavnih nagrada, dobitnike posebnih priznanja i listu autora i djela koja će biti predstavljena na izložbi i u katalogu bijenala.
U kategoriji crtež i grafika glavnu nagradu dobila je Dragana Grujičić iz Srbije, u kategoriji intermedija Gaj Langevin iz Kanade, a u kategoriji slikarstvo Milan Krajnović iz Republike Srpske.

Dobitnicima slijedi i novčani iznos nagrade od po 500 evra, a svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare.

Posebno priznanje, odnosno pohvale dobili su Bojana Mihajlović iz Republike Srpske i Žarko Vučković iz Srbije, a za najbolji studentski rad pohvala je pripala studentkinji Akademije umjetnosti u Banjaluci Maši Grmaš.

Za izložbu koja će biti organizovana u Muzeju Kozare od 20. avgusta do 30. septembra ove godine odabrano je 118 djela 64 autora iz 10 zemalja – Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, NJemačka, Poljska, Holandija, Finska i Kanada.

Odluke je donio žiri koji čine likovni umjetnici Miloš Đorđević i Svetlana Volic iz Srbije i Zoran Banović iz Republike Srpske.

Međunarodno bijenale radova na papiru Prijedor je dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi tadašnjeg direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića i njegovoj ideji da se na ovaj način publici da kvalitetan likovni događaj, da se obogati zbirka Muzeja Kozare, da se grad promoviše u svijetu umjetnosti i da se upotpuni imidž grada slikara, grada domaćina likovne kolonije “Sreten Stojanović” i grada murala.

Izvor: SRNA/kozarski.com