Pet osoba koje su odgovorna lica u povezanim preduzećima u Federaciji BiH organizovale su prevaru tokom kupovine preduzeća u Prijedoru. Naime R.B., R.Š., D.P i T.Z. iz Cazina, te S.M. iz Bihaća dobili su kredit od tri i po miliona maraka od komercijalne banke iz Sarajeva na ime pokretanja proizvodnje u prijedorskom preduzeću. Prema nezvaničnim saznanjima radi se o nekadašnjem gigantu, industriji mesa „Impro“. Osumnjičeni su izvršili malverzacije u raznim ugovornim odnosima u katastru. Nakon što im je banka plasirala višemilionski kredit nije uknjižila hipoteku zato što su osumnjičeni između sebe organizovali prevarne radnje na ime pokretanja proizvodnje.

„Po zahtjevu Tužilaštva obradili smo predmet koji smo danas proslijedili, izvještaj Tužilaštvu po prijavi jedne komercijalne banke Okružnom tužilaštvu u Prijedoru, gdje je više lica prevarnim radnjama u saizvršilaštvu, upitanju su sve odgovorna lica više preduzeća povezanih sa područja Federacije BiH, koja su na ime podizanja kredita kod jedne komercijalne banke oštetili tu banku za tri i po miliona KM. Tu se radi o stavljanju pod hipoteku nekretnina jednog bivšeg prijeratnog poznatog preduzeća u Prijedoru i sa tim prevarnim radnjama u katastru od strane više lica, banka je plasirala kredit a nije uknjižila hipoteku na predmet te nekretnine“, izjavio je Goran Karan, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Na redovnoj konferenciji za novinare, navedeno je da je u maju zabilježeno 79 krivična djela, od čega 20 po nepoznatom izvršiocu. Rukovodstvo Policijske uprave ističe da je prošli mjesec obilježila akcija „Robokap“. U njoj su uhapšene tri osobe od kojih su dva policijska službenika. Za jednog od njih sud je odredio priotvor, dok je protiv oba pokrenut disciplinski postupak.

„Vodi se unutrašnji postupak, a oni su suspendovani po mom rješenju do završetka disciplinskog ili krivičnog postupka, neće moći raditi policijski posao dok se ne utvrde sve okolnosti navedenog predmeta“, izjavio je Dragan Milojica, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Načelnik Sektora policije Zoran Jež naveo je da je prošlog mjeseca sankcionisano 1.696 prekršaja u saobraćaju što je za 462 više nego u maju prošle godine.

„Evidentirano je 77 saobraćajnih nezgoda, ali je pozitivno to što nismo imali saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, za razliku od maja prošle godine kada smo imali jedno lice smrtno stradalo u saobraćajnoj nezgodi. Pored toga, evidentirali smo četiri saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim licima, 25 sa lakše povrijeđenim i 48 nezgoda sa materijalnom štetom. Ukupno je povrijeđeno 37 lica ili devet više nego u maju prošle godine“, naveo je Jež. Iz Policijske uprave potvrdili su da su od rukovodstva Muzeja Kozare primili obavještenje da je tokom popisa utvrđeno da nedostaju predmeti. Dalje postupanje zavisiće od naredbe Tužilaštva.

Izvor: kozarski.com