Krv je jedini lijek koji se ne može kupiti, koliko god novca imali, ističu iz prijedorskog Crvenog krsta povodom 14. juna, Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Ponose se svojom velikom humanom porodicom, a neki poput veterana Mirka Čelice i Leonarda Ivaniševića, krv su dali preko stotinu puta.

“Krv sam dao 107 puta. Prvi put sa 18 godina, kada sam stekao punoljetstvo. Pošto možemo svaka tri mjeseca davati krv, svake godine sam to radio po četiri puta i nikada nisam bio odbijen”, ističe Čelica.

Leonardo Ivanišević krv je dao čak 199 puta.

“Prva radna akcija bila je ‘Morava 76.’ i tada sam prvi put dao krv. Tako sam nastavio i poručio bih mladima da budu dobrovoljni davaoci. Mene su znali ljudi na cesti zaustavljati, da idem u bolnicu dati krv, i nikad nisam odbio. Preko dvadeset puta sam ljudima spasio život”, rekao je  Ivanišević.

U prijedorskom Crvenom krstu podsjećaju da godišnje imaju dvije velike akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje se odnose na aktive davalaca iz prijedorskih ustanova i preduzeća te na srednjoškolce koji sa navršenih 18 godina po prvi put daruju krv.

“Srednjoškolci se odazovu u tako velikom broju, da ne možemo svima ni udovoljiti. Ponosni smo na naše mlade, jer na taj način možemo otkriti davaoce s najrjeđim krvnim grupama, sa predznakom minus. Nekada smo akciju realizovali u oktobru, a sad ćemo preći na septembar, u skladu s potrebama Transfuziološke službe. Imamo veliku akciju u koju su uključeni svi aktivi iz našeg grada”, rekao je Zoran Veselinović, sekretar Gradske organizacije CK Prijedor.

Veselinović je pohvalio brojne pojedinačne akcije koje samoinicijativno realizuju aktivi dobrovoljnih davalaca poput “Arselor Mitala”, Policijske uprave, Moto-kluba “Otpisani” i drugih organizacija.

“Imamo i najavu iz Aktiva Boračke organizacije Omarska koji na Vidovdan, 28. juna, uvijek organizuju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, a učestvovaće pedesetak davalaca. Mislim da Prijedor kao grad i regija može biti ponosan na svoje dobrovoljne davaoce”, navodi Veselinović.

Delegaciju višestrukih davalaca krvi, povodom ovog međunarodnog datuma, danas je primio i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. Davaoci poručuju da im znači to što u Gradskoj upravi prepoznaju i cijene njihov humani poziv, jer će to biti podstrek i drugima da slijede njihov primjer. Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se od 2005. godine, a 14. jun je odabran, jer je na taj dan 1868. godine rođen jedan od pionira savremene transfuziologije, austrijski naučnik dr Karl Landštajner.

Izvor: kozarski.com