Zamjenik pravobranioca Republike Srpske Bojana Rauš Pilipović izjavila je danas da joj je poznato da je grad Prijedor uputio urgenciju stečajnom upravniku ribnjaka “Saničani” i Okružnom privrednom sudu Prijedor radi privođenja kraju ovog postupka koji dugo traje i naglasila sa Pravobranilaštvo nema uticaja na dinamiku.
Ona je navela da, kao rukovodilac prijedorske kancelarije Pravobranilaštva Republike Srpske, u ovom stečaju zastupa grad Prijedor, čija potraživanja su oko 3.000 KM, i Poresku upravu Republike Srpske, čija potraživanja su oko 900.000 KM.

“Osim finansijske komponente, u ovom postupku veoma je bitno voditi računa o privrednom, hidrotehničkom i ekološkom aspektu ribnjaka”, rekla je Rauš Pilipović u obraćanju prijedorskim odbornicima.

Prema njenim riječima, obavljena je osnovna procjena i procjena razlučnih povjerilaca, a sada je sud naredio da se uradi procjena ribe budući da vještak koji je radio procjene nije uzeo to u obzir.

Ona je podsjetila da su prethodna dva ročišta odgođena zbog toga što je prethodni većinski vlasnik ribnjaka Radojica Ratkovac, koji je sada jedan od stečajnih povjerilaca, tražio izuzeće i isključenje postupajućeg sudije, te je to nazvala opstrukcijom.

Novi termin ročišta je 9. oktobra.

Zbog velikog interesovanja odbornika za ovu temu, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor predložio je da sutra ili iduće sedmice bude održan sastanak predstavnika Gradske uprave, Skupštine grada i prijedorske kancelarije Pravobranilaštva Republike Srpske, budući da su od početka stečaja Vlada Srpske i grad Prijedor izražavali interes da ribnjakom upravlja grad, zbog strateškog značaja tog preduzeća.

Odbornici su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci po kojem su prihodi 33.060.151 KM ili 33 odsto u odnosu na plan, a rashodi 32.642.276 KM ili 40,8 odsto u odnosu na rebalans budžeta za 2024. godinu.

Izvor: SRNA/kozarski.com