Ekonomska kriza na globalnom nivou odrazila se i na proizvodnju u industriji namještaja, pa ovaj sektor bilježi u prvih sedam mjeseci ove godine pad od 30 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.Proizvođači namještaja koji su izvozno orjentisani na zapadno tržište kažu da se kriza osjeti i nisu pretjerano optimistični da će se situacija popraviti do kraja godine.

“Manji, puno manji promet je bio u julu I avgustu mjesecu I to su najjači mjeseci nekad bili.Međutim, Njemačka  je isto dosta u recesiji koja se dešava kod njih i to se reflektuje ovdje kod nas.Mi smo relativno mali, sa malom proizvodnjom, sa malim obrtima. Čim mi nemamo negdje da prodajemo svoje proizvode, čim nemamo te naše strance koji dolaze veoma teško i mi možemo da poslujemo”, kaže Pero Gavranović, vlasnik d. o. o. “Gavranović”.

Iz Udruženja šumarstva I drvoprerade u Privrednoj komori RS-e kažu da je situacija bila teška i prošle godine, a ove je još teža.Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da je i prateći materijal, odnosno ploče od kojih se prave namještaj poskupio, potražnja za namještajem je smanjena, a cijene ovih proizvoda su dosta poskupile zbog situacije na tržištu.

“U prvih 7 mjeseci ove godine fizički obim proizvodnje u industriji namještaja pao je 29,7 odsto . Taj pad je bio primjetan i prošle godine , nažalost taj trend se nastavio i u toku ove godine.Kao što svi znamo najveći razlog toga je što je došlo do krize u EU, odnosno na području Zapadne Evrope gdje je većina naših proizvođača i orjentisana izvozno.Namještaj je neko trajno potrošačko dobro i kada dođu krizna vremena većina ljudi se odlučuje, odnosno ima neke druge prioritete, namještaj pada ne neko dno ljestvice tih prioriteta, tako da nema još uvijek nikakvih naznaka da bi se nešto moglo promijeniti u pozitivnom smislu”, ističe Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva I drvoprerade u Privrednoj komori RS-e.

Sve dok se ne otklone uzroci nastanka krize neće ništa da se promijeni. Što se tiče samih proizvođača namještaja najviše su pogođeni oni koji se bave proizvodnjom naještaja za široke narodne mase, odnosno onim čija je cijena jeftinija.Nešto je bolja situacija kod proizvođača koji proizvode ekskluzivniji I skuplji namještaj i on se bolje prodaje.Ukoliko se situacija ne popravi na tržištu EU ostaje pitanje šta će se dešavati s firmama koje se bave ovom djelatnošću.

Izvor: kozarski.com